Сергій Зеленський скликав нараду з приводу збільшення кількості пожеж у Лозівській громаді

За останні вихідні рятувальники виїжджали на гасіння 8 пожеж сухої рослинності. Займання виникали за межами населених пунктів: Домаха, Катеринівка, Кінне, Яблучне, Яковлівка, Краснопавлівка та дві пожежі в межах міста Лозова.

Голова громади з причетними обговорив заходи запобігання виникненню пожеж та активного залучення до цієї роботи рятувальників, поліції, старост, керівників підприємств, установ та організацій.

Віктор Мусієнко, керівник Лозівського районного управління ГУ ДСНС України в Харківській області поінформував, що з початку 2024 року в Лозівському районі виникло 126 пожеж, 86 з яких, сталися в екосистемах.  Загинуло 6 людей. 

Окремо по Лозівській територіальній громаді, за цей же період,  зафіксовано 78 пожеж: 60 в природніх екосистемах, 18 в приватному секторі. З початку року в громаді загинуло п’ятеро мешканців.

Пожежі виникають через нехтування людьми правил пожежної безпеки або навмисного випалювання сухостою. Особливо весною – це несе велику небезпеку довкіллю: гине потомство тварин та птахів,  що мешкають в степах,  руйнуються родючі грунти, гинуть рослини.  В повітря викидаються шкідливі для органів дихання речовини, що виділяються під час горіння.

Керівник Лозівського районного управління ГУ ДСНС України в Харківській області Віктор Мусієнко розповів, що інспекторами підрозділу у ході  рейдів проводяться профілактичні заходи, заходи адміністративного впливу з населенням.

Учасники наради обговорили адміністративну та кримінальну відповідальність за випалювання сухостою. Звернули увагу на необхідність  активізації роботи правоохоронних органів щодо виявлення паліїв. Наголосили,  відсутність роботи у  даному напрямку породжує відчуття безкарності і, як результат, збільшення фактів підпалу сухої рослинності, стерні та очерету.

Ситуацію, що склалася у Лозівській громаді зі збільшенням кількості пожеж, за дорученням Лозівського міського голови Сергія Зеленського, викладуть у листах до Департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської обласної військової адміністрації та Головного Управління Національної поліції в Харківській області.

Фото з місця пожежі: Лозівське районне управління ГУ ДСНС України в Харківській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *