Лозівські медики поінформували про роботу первинної та вторинної ланки медицини

IMG 1816

Під час пресконференції, яка відбулася у мерії, 14 липня, заступник Лозівського міського голови Ашот Керопов, директор Лозівського Термедоб’єднання Іван Жовтий та медичний директор Лозівського центру первинної медико-санітарної допомоги Юлія Косик поінформували про ремонти у медзакладах, поточний стан справ зі захворюваністю на коронавірус та підготовку до нової хвилі, розповіли про кадрове забезпечення та міські програми з залучення молодих фахівців-медиків.

Лозівське ТМО більше трьох місяців не отримує кошти на стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19

Лозівське термедоб’єднання уклало з Національною службою здоров’я 13 договорів, у тому числі на стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19.

  • – До цього часу ми не розуміємо чому упродовж трьох місяців не отримуємо кошти, – розповідає директор Термедоб’єднання Іван Жовтий. – Уклали договір з НСЗУ на квітень і травень, у червні навіть не отримали зразки угоди. Не дивлячись на відсутність фінансування ні пацієнти, ні працівники не відчули його. Ми надаємо допомогу пацієнтам, забезпечуємо їх харчуванням, надаємо першочергові ліки, виплачуємо заробітну плати працівникам, вони отримують її своєчасно й з доплатами, наголошуєІван Жовтий.

У квітні був пік захворюваності на коронавірус, у стаціонарі пролікували більше 400-т хворих, в травні-червні ця цифра зменшувалася. На сьогодні з підтвердженим діагнозом на лікуванні перебуває 1 пацієнт, ще 27 з запаленням легенів. Іван Жовтий розповідає, що підтримують роботу стаціонарного відділення № 2 завдяки тим коштам, які раніше отримали за так званим «ковідним» пакетом від Національної служби здоров’я. На попередній фінансовий рік (з квітня 2020 по квітень2021) угоду було укладено на 78.4 мільйона гривень. Підтримку надає міська влада та депутати, за що директор ТМО Іван Жовтий висловив вдячність.

Питання отримання коштів від НСЗУ порушують на усіх рівнях.

Восени Лозівські медики готуються до нової хвилі захворювання на коронавірус

Створюють запаси ліків та засобів індивідуального захисту. У Лозівській тергромаді провакциновано – 3907 людей, 2407 – отримали повторну дозу. Працює п’ять бригад.

Чому не розпочинаються ремонтні роботи в акушерсько- гінекологічному відділенні?

Медики не отримали дозвіл на початок будівельних робіт. Заявку на отримання якого Термедоб’єднання вже увосьме внесло до програми «Дія». Фінансується ремонт за рахунок коштів Європейського інвестиційного банку на це виділено майже дев’ять мільйонів гривень.

  • – Нами розроблена проєктна документація, пройдено експертизу, є всі необхідні дозвільні документи, визначено підрядника, – говорить Іван Жовтий. Ми зробили максимум для того, щоб створити комфортні умови для наших породіль. Але ремонтні роботи, які повинні були розпочатися ще у квітні, затягуються через відсутність лише одного документу – дозволу на початок будівельних робіт. 15 липня ми очікуємо на відповідь.

Завершується ремонт педіатричного відділення у стаціонарі № 1

Фінансується він за рахунок міського бюджету – 800 тисяч, 740- кошти ТМО, 2 мільйона виділяють чотири обласні депутати. Наразі палати облаштовуються меблями, встановлюється нове обладнання. У планах поряд з лікарнею встановити дитячий майданчик для малечі.

У рамках Президенської програми «Велике будівництво» завершено реконструкцію приймального відділення стаціонару № 1.

На ці роботи держава виділила 9 мільйонів гривень. Меблі та частково обладнання закупили за кошти бюджету громади. У приймальному відділенні встановлено комп’ютерний томограф вартістю 18 мільйонів гривень. Обстежувати пацієнтів будуть безкоштовно, запевнив Іван Жовтий.

Первинна ланка медицини

Сімейними лікарями підписано 68 тисяч 655 декларацій з жителями громади. Це основний пакет по якому отримується фінансування від Національної служби здоров’я, розповідає медичний директор Лозівського центру первинної медико-санітарної допомоги Юлія Косик. За цією угодою у першому півріччі отримано 21 мільйон гривень. Також підписано пакет на вакцинацію від коронавірусної інфекції та наданню медичної допомоги хворим на туберкульоз.

1,6 мільйона гривень на первинну ланку виділила міська влада, продовжує Юлія Косик. Кошти йдуть на оплату комунальних послуг, придбання паливно-мастильних матеріалів, спецхарчування, відшкодування вартості ліків для пільгової категорії населення та придбання туберкуліну для дітей усієї громади.

У старостинських округах працює 7 амбулаторій та 28 ФАПів. Первинною медичною допомогою охоплено усі населені пункти громади.

Що ремонтується в медзакладах первинної ланки медицини

Відремонтовано приміщення 1-ї та 2-ї амбулаторій на 2-му поверсі поліклінічного відділення № 1, що на 4-му мікрорайоні у будинку 25. Оновлені маніпуляційні кабінети, кабінети лікарів, коридори.

Відремонтовані фельдшерсько-акушерські пункти у Перемозі та Павлівці-2. У найближчих планах капітальний ремонт приміщення ФАПів в селищі Орілька, селах Петропілля та Українське. Розпочнеться ремонт другого та третього поверхів поліклінічного відділення № 2 по вулиці Лозовського. Проведуть його коштом Лозівського Центру медико-санітарної допомоги, на це передбачено 2,7 мільйона гривень.

Жіноча консультація переїжджає до поліклінічного відділення № 1

Розміщують її на першому поверсі поліклініки та обладнають окремим входом. Наразі там тривають ремонти та створюються належні умови для прийому вагітних. Прийом пацієнток у новому місці планують розпочати за два тижні. В одній будівлі вони будуть обстежуватися, здавати аналізи, консультуватися у вузьких спеціалістів.

Кадрові питання

Лозівська медицина переживає кадровий голод, розповідає заступник Лозівського міського голови Ашот Керопов. На сьогодні більшість лікарів пенсійного віку. Лозівська громада прикладає максимум зусиль для залучення молодих спеціалістів.

За ініціативи міського голови Сергія Зеленського у 2016 році впроваджено міську програму, за рахунок якої фінансується навчання студентів у медичних ВУЗах. Кожного року громада готова фінансувати навчання п’яти студентів. Обов’язкова умова – відпрацювання у медзакладах Лозівської тер громади 10 років. За п’ять років дії програми нею скористалися лише четверо студентів. Останні два роки на таких умовах не погодився навчатися жоден. Окрім того, після закінчення молодий фахівець забезпечується житлом.

Медики поінформували, що з серпня штат лікарів поповниться молодими фахівцями – хірургом, урологом, анестезіологом та фахівцем пологового відділення.

Долучайтеся до нашого каналу в Telegram

–>

Джерело: Лозівська міська рада