Які вакцини від коронавірусу медики рекомендують людям похилого віку, які молодим та де їх отримати

photo 2021 09 07 16 44 28 3

На сьогодні єдиний спосіб запобігти коронавірусній інфекції – це щеплення, наголосила медичний директор КНП«Лозівський ЦПМСД»Юлія Косик сьогодні, 7 вересня, під час зустрічі з головами квартальних комітетів у мерії. Іммунізація дасть можливість перенести хворобу в більш легкій формі або уникнути зараження. Новий штам Дельта більш контагіозний, зауважила лікарка, розповсюджуватиметься більш швидкими темпами. На сьогодні у Лозівській тер громаді щеплення отримали 14652 людини. Першу дозу – 8026, другу – 6626.

 

Якими вакцинами щеплюють у мед закладах ?

На сьогодні в пунктах вакцинації у наявності вакцина Коронавак, її більше двох тисяч доз, переноситься вона пацієнтами добре, зауважує Юлія Косик, відсоток захисту складає від 70 до 90%. Також є 700 доз вакцини Пфайзер, є випадки, коли після її введення підвищується температури до 38-39 градусів й з’являється головний біль, відсоток захисту від цієї вакцини сягає 90-95%. Для повторного введення завезли вакцину Модерна. Також на цьому тижні заклад отримає 900 доз Астразенека.

Які вакцини рекомендовано людям похилого віку, які молоді?

Протипоказань для вакцинації немає, зауважила Юлія Косик. Щеплюватися рекомендують навіть людям у яких є онкозахворювання, цукровий діабет, судинні захворювання.  Людям похилого віку рекомендувано вакцину Коронавак, бо вона легше переноситься. Молодим людям все ж таки краще – Пфайзер або Модерна. Для остаточного визначення все ж таки краще звернутися за порадою до свого сімейного лікаря, підкреслила Юлія Косик.

Через який проміжок часу вводиться повторна доза?

Короновак повторно робиться через 14 днів, Пфайзер через 21-28 днів, Модерна – 28 днів, Астразенека від одного місяця до трьох.

Чи необхідно вакцинуватися якщо людина вже перехворіла на коронавірус?

Якщо людина перехворіла, вакцинуватися рекомендовано через пів року, бо ріст антитіл починає падати. Якщо є перестороги то необхідно здати аналізи на імуноглобулін G.

Де розміщуються пункти вакцинації? Чи здійснюють бригади виїзди на підприємства?

Усім бажаючим вакцинуватися необхідно звернутися до пунктів вакцинації, які розміщені у поліклінічному відділенні № 2 по вулиці Лозовського, 10, у поліклінічному відділенні № 1, що на 4-му мікрорайоні, у Краснопавлівській, Орільській та Перемозькій амбулаторіях Також за попередньою домовленістю здійснюються виїзди у ФАПи старостинських округів. Загалом населення вакцинують дев’ять бригад, які пройшли навчання.

Бригади готові виїжджати для щеплень на підприємства, установи й організації, зауважила Юлія Косик. Для цього необхідно набрати певну групу людей – 15-20 осіб. Останні виїзди здійснили в освітні заклади й супермаркети. Сьогодні, 7 вересня, бригади поїхали в старостинські округи, де щеплення отримають 230 осіб.

Яка ситуація з щепленнями в освітніх закладах громади?

Щодо освітніх закладів, там мають бути щеплені 80% працівників. За цієї умови, у жовтому, помаранчевому й червоному рівнях епідемічної небезпеки, заклади працюватимуть у звичному режимі, в іншому – будуть переведені на дистанційне навчання. Наразі у освітніх закладах Лозівської тергромади щеплення отримали майже 60%. Освітяни продовжують імунізацію.

Стан захворюваності у Лозівській тергромаді

Станом на 7 вересня у Лозівській тергромаді амбулаторно від корона вірусу лікується 5 осіб, на стаціонарі перебуває – 18. У вересні від цієї хвороби померла одна людина.

–>

Джерело: Лозівська міська рада