Самса: визначення та рецепт приготування вдома

Що таке самса і як її приготувати вдома

Самса – це традиційна узбецька випічка, яка виглядає як маленькі пиріжки з начинкою. Цей смачний страва здобула популярність в багатьох країнах світу, включаючи і Україну. Якщо ви хочете спробувати цю смакоту вдома, то наступний розділити допоможе вам зрозуміти, як самсу приготувати самостійно.

Перш за все, необхідно замісити тісто для самси. Для цього потрібно зєднати муку, воду, сіль і розтоплену олію. Замішуйте тісто до однорідності, потім закріпити його та залишити на день на кухні. Це необхідно для того, щоб тісто стало більш м’яким і готовим до випікання.

На наступний день можна розпочинати приготування самси. Дістати замочене тісто і розділити його на невеликі шматочки. Кожний шматочок розкатати тонко ножем та викласти на нього начинку. Начинку можна приготувати з різних інгредієнтів: м’яса, картоплі, овочів тощо. Зазвичай самса готується з меленого м’яса, тому розподіліть фарш на кілька частин і розділити його між кожним кругом тіста.

Потім згорнути круг з тіста з начинкою в пиріжок. Замкнути його так, щоб начинка не виходила наружу. Покласти пиріжки на поперчений пекарський лист і поставити випікати в духовку протягом близько 20-25 хвилин або до золотистої скоринки. Готову самсу можна подавати гарячою.

Самса – це смачна випічка, яка може бути виготовлена вдома. Завдяки своїй простій рецептурі, ви можете насолоджуватися цією традиційною стравою в будь-який час. Варто спробувати самсу з різними начинками, щоб знайти своє улюблене поєднання смаків.

Класична самса з м’ясом

Класична самса з м’ясом

Самса – це смачний узбецький пиріжок із начинкою. Найпоширеніша і класична самса готується з м’ясом. Для приготування такого домашнього дива можна використовувати будь-яке м’ясо, яке вам до вподоби – яловичину, баранину або свинину.

Щоб приготувати самсу з м’ясом, спочатку треба замісити тісто. Для цього розділити муку на кілька частин, додати сіль і олію, потім поступово доливати теплу воду, замісити м’яке тісто. Тісто потрібно залишити на 30-40 хвилин, щоб воно “відпочило”.

Далі приготовити начинку для самси. М’ясо треба меленою або нарізати на дуже дрібні кубики. Потім класти м’ясо в миску, додати нарізаний лук, сіль, перець і, якщо хочете, інші приправи за вашим смаком. Все добре перемішати, щоб начинка була однорідною.

Тісто розкатати тонко і нарізати невеликими кругами. На одну половину круга покласти трохи начинки, потім злегка зліпити краї тіста разом навколо начинки, щоб утворити півмісяць. Закріпити краї ножем або видавити видавницею.

Потім випікати самсу в духовці при температурі 180-200 градусів протягом 20-25 хвилин, поки вона не стане золотистою. Дістати самсу з духовки і дати трохи вистоятися, щоб вона трохи охолола.

Класичну самсу з м’ясом можна подавати на столі як окремі пиріжки або в складений вигляді. Цією самсою можна смажити із маслом або просто подавати з маслом окремо, як соус. Насолоджуйтесь смаком класичної самси з м’ясом!

Приготування

Приготування

Щоб приготувати смачні самси вдома, спочатку потрібно дістати заморожені пластівці тіста з морозилки і дати їм розморитися при кімнатній температурі протягом декількох годин.

Тоді можна приступати до приготування начинки для самси. Для цього кожного меленого м’яса (можна взяти яловичину, свинину або курку) потрібно змішати з роздробленим луком, додати солі, перцю та інших улюблених спецій за смаком. Замісити фарш добре з руками, щоб всі інгредієнти ретельно з’єднались.

Потім треба розділити розморожені пластівці тіста на невеликі круги. На кожний круг потрібно викласти трошки начинки з м’ясом. Потім з’єднати краї тіста, утворюючи пиріжки у вигляді напівмісяців.

Далі можна приготувати самси випікати в духовці. Для цього необхідно розігріти духовку до температури 180 градусів. Після цього треба покласти нарізані самси на пекарську форму або противень, покрити їх зверху розтопленим маслом або змастити яйцем і випікати в духовці протягом 20-25 хвилин.

Якщо ви бажаєте приготувати самси без використання духовки, то можна їх пожарити на сковороді з обох сторін до золотистого кольору. Для цього потрібно розігріти сковороду з олією і обсмажити самси з обох сторін до готовності.

Таким чином, самса – це смачна страва, яку можна легко приготувати вдома. Завдяки тонкому тісту і соковитій начинці з м’ясом, самси завжди буде вдалим варіантом для ситного перекусу або основної страви. Отже, випробуйте самси і насолоджуйтесь їх неповторним смаком!

Спрощений варіант

Спрощений варіант

Якщо ви хочете приготувати самсу вдома, то це може бути досить просто. Почніть з приготування тіста: змішайте муку з водою, додайте трохи олії і сіль за смаком. Замісіть тісто до однорідної консистенції.

Потім розділіть тісто на декілька невеликих кульок і розкатайте кожну з них тонким шаром. На одну половину тіста можна покласти начинку з меленого м’яса, яке можна зіпсувати з цієї чи іншої страви.

Злегка посоліть і поперчіть м’ясо, а потім з’єднайте дві половинки тіста, закріпивши їх з помощю ножа або видавлюючи випічку. Потім приготуйте масло з олії і яєць і просуньте самсу на декілька хвилин.

Наступний крок – випікання самси. Поставте її у попередньо розігріту духовку на 200 градусів і випікайте до золотистого кольору. Після цього самса буде готова до вживання.

Спрощений варіант приготування самси може зайняти трохи часу, але в результіті ви отримаєте смачну випічку, яку можна використовувати як гарнір до будь-якого страви або просто насолоджуватися її смаком в будь-який день.

Швидка самса з сиром

Швидка самса з сиром

Самса – це смачний узбецький пиріжок з начинкою. Якщо ви хочете приготувати самсу вдома, але не маєте багато часу, то наступний рецепт саме для вас.

Почніть з приготування тіста. Замішайте тісто з муки, води, яєць і олії. Якщо тісто буде занадто сухим, можна додати трохи більше води. Потім розділіть тісто на кілька частин і залиште його на 10-15 хвилин відпочити.

Тим часом приготуйте начинку для самси. Мелений фарш зі смаженим м’ясом замішайте з тонко нарізаною цибулею. Додайте до начинки трохи солі і перцю за смаком.

Після того, як тісто відпочило, розкатайте його на тонкі кружечки. На кожне кружечок тіста викладіть трохи начинки і з’єднайте краї пиріжків, утворивши напівмісяці. Закріпіть краї ножем або вибийте їх вилкою.

Поставте самси на противень, покритий паергаментом. Поперчіть їх зверху і змастіть олією для більш смачної випічки. Потім поставте противень у попередньо розігріту духовку на 180 градусів. Випікайте самсу протягом 20-25 хвилин, поки вона не стане золотистою і хрусткою.

Після випічки дайте самсам трохи охолонути, а потім можна насолоджуватися цією домашньою стравою. Подавати самсу можна зі свіжими овочами або соусами. Смачного!