Як правильно наносити паперові шпалери на стіни: крок за кроком інструкція

Як правильно клеїти паперові шпалери

Клеїти паперові шпалери – це простий і доступний спосіб зміни інтер’єру вашої оселі. Але для того, щоб результат був ідеальним, потрібно дотримуватися певних правил і рекомендацій. Розглянемо кілька кроків, які допоможуть вам клеїти шпалери правильно і без проблем.

Перш за все, перед початком робіт необхідно провести підготовку стін. Вони повинні бути чистими, сухими і рівними. Якщо на поверхні стін є нерівності або тріщини, їх треба замазати шпаклювальною сумішшю і затерти звичайним шпателем.

Потім рекомендується покрити стіни ґрунтовкою. Це сприятиме кращій адгезії клею з основою і допоможе уникнути проблем з відшаровуванням шпалер у майбутньому.

Коли стіни готові і ґрунтовка висохла, можна починати клеїти шпалери. Розкривши і розгорнувши рулон шпалер на підлозі, нанесіть на нього клей рівномірним шаром за допомогою великого пензлика або валика. Зверніть увагу, що клей розписується на одній стороні.

Потім складіть шпалери назад на одну третину і приклейте їх до верхньої частини стіни. Розгладьте їх руками, щоб уникнути утворення зворотих складок і зайвого повітря під полотном. Поступово розкладайте решту шпалер вздовж і припасуйте за допомогою правила або шпателя. Зайві надлишки матеріалу можна вирізати ножем.

Якщо малюнок на шпалері дрібний, вартує використовувати техніку “порційного з’єднання” – клейте шпалери по частинам, прикладаючи перед перекривання накладки. Це дозволить зберегти малюнок і не псувати його

Необхідно ретельно продумати порядок клеїння шпалер. Зазвичай починають з найменш видимої частини і поступово рухаються до більш видимих. Важливо уникати великих перекриттів між полотнами шпалер, це може призвести до такого явища, як “стики”. Але з іншої сторони, надлишки поверхні стіни можуть бути виправлені шпателем або ножем.

Основні недоліки при клеєнні шпалер – це утворення зворотих складок, червоної зони біля швів, звисання шпалер. Щоб їх уникнути, треба дотримуватися рекомендацій і працювати повільно і концентровано. Не спішіть і не кричіть, якщо вийшло не так, як хотілося. Спринципово правильно придбати якісні матеріали і клей, враховуючи особливості приміщення і самого шпалера.

Коли роботи з клеєнням шпалери завершено, не забудьте зняти залишки клею з поверхні. Для цього використовуйте вологу ганчірку або губку.

Особливості паперових шпалер

Паперові шпалери – популярний варіант декорування стін у приміщенні. Вони мають багатий вибір малюнків і стилів, які можуть пасувати до будь-якого інтер’єру. Але перед початком роботи з паперовими шпалерами, варто знати деякі особливості цього матеріалу.

Паперові шпалери мають свої переваги і недоліки. З одного боку, вони досить прості в монтажі і доступні у великому асортименті малюнків. З іншого боку, їх легко пошкодити, недостатньо стійкі до вологи і використання в кухнях або ванних кімнатах не рекомендується.

Перше, що потрібно зробити перед роботою з паперовими шпалерами – це підготувати поверхню. Вона повинна бути гладкою, чистою і сухою. Якщо на стінах є нерівності або тріщини, їх необхідно замазати шпаклівкою і зшліфувати. Також стіни потрібно покрити ґрунтовкою, щоб паперові шпалери краще трималиться. Звичайний клей для шпалер піде для цього матеріалу.

Для клеювання паперових шпалер потрібно мати деякі інструменти: ніж, стальний шпатель і валик. Першим кроком є розмітка на стіні, яка вказуватиме, де розташовуватимуться панелі. Зазвичай знизу починають клеїти першу панель, а потім вище додаються наступні. Шпалери ділять на дрібні полотна, які клеять уздовж стіні, за допомогою клею.

Перед клеюванням паперові шпалери потрібно потопити у воду на декілька хвилин. Після цього вони добре просочаться і збільшаться у розмірі. Потім шпалери розкладають на робочій поверхні з малюнком униз. Це допоможе уникнути помітних стиків між полотнами.

Для нанесення клею на шпалери використовують шпатель або валик. Клей наноситься рівномірно по всій поверхні. Шпалери потрібно клеїти безпосередньо на стіну, уникати утворення надлишків або пузирів повітря під ними. Приклеюючи полотно, слід уважно вирівняти його з розміткою на стіні.

Потім стіну притискають шпателем, щоб усунути можливі нерівності. Якщо паперова шпалера складається з кількох полотен, доторкувати їх необхідно максимально точно. Потім шпалери можна зшивати, використовуючи спеціальний клей. Зайві надлишки матеріалу обрізають ножем.

  1. Переваги паперових шпалер:
    • Доступність і різноманітність малюнків;
    • Простота у використанні і монтажі;
    • Екологічність матеріалу.
  2. Недоліки паперових шпалер:
    • Недостатня міцність і зносостійкість;
    • Не витримують вологи і стирання;
    • Легко пошкоджуються і залишають сліди.

Після клеювання паперових шпалер рекомендується прибрати залишки клею і просушити поверхню. Потім ви можете насолоджуватися новим дизайном вашого приміщення.

Види паперових шпалер

Види паперових шпалер

Паперові шпалери ділять на два види: звичайні та паперові з малюнком.

Звичайні паперові шпалери

Звичайні паперові шпалери

Звичайні паперові шпалери зазвичай менше видно дрібні недоліки поверхні стіни, тому, коли робите ремонт і стіни не мають идеально рівної поверхні, вони підійдуть.

Перед клеєнням паперових шпалер потрібно обробити стіну грунтовкою, щоб папір краще клеївся, а ліпить нитяного валиком чи великим шпателем.

Паперові шпалери з малюнком

Паперові шпалери з малюнком

У випадку, коли ви хочете мати на стіні паперові шпалери з малюнком, варто спочатку розмітити полотно – побудувати розмітку на стелі і стіні.

Коли мати відзначився потрібні розміри, шпалери клеїть способом, ведучим одну сторону паперу до матеріалу, а не до повітря. Потім перестановка великим шпателем її до стіни з матеріалом. Потім слід взяти ножичками, щоб обірвати всі надлишки.

Звичайні паперові шпалери ви обрізаєте ножем без малюнку, а міцний картонний крій спокійніше необхідно обрізати тонким і різким ножиць. Дуже незручно користуватися шпалерами для клею незважаючи на його мети і ячмінь вони доведеться клеювати великими полотнами з малюнком. Поділ твоєї активності шпалера велика за рахунок того, що вона довго повернула частину своєї поверхні від матеріалу з малюнком над її основи.

Як клеїти паперові шпалери на стіни

Як клеїти паперові шпалери на стіни

Перед початком роботи з паперовими шпалерами необхідно підготувати поверхню стіни. Вона повинна бути рівною, без тріщин і нерівностей. Якщо на стіні є фарба, то її необхідно знімати або затирати. Також рекомендується попереднє фарбування стіни ґрунтовкою, це дозволить краще зберігати барвник і не допустить його потрапляння на паперове полотно.

Перше, що потрібно зробити, це вибрати паперовий матеріал шпалер, який підходить для вашої стіни і мети оформлення. Далі, необхідно обрізати шпалери на необхідні розміри. Якщо малюнок на шпалері має повторюватися, то необхідно ділити полотна з малюнком уздовж, зберігаючи симетрію.

Перед початком клеювання шпалер необхідно зробити розмітку на стіні. Для цього можна використовувати звичайний олівець. Також варто виділити частину стіни, з якими плануєте починати клеювання шпалерами.

Для клеювання паперових шпалер можна використовувати звичайний клей для шпалер або спеціальний клей для паперових шпалер. Перше полотно клеють зазвичай наверху відімком вниз. За допомогою валика або шпателя розгладжують шпалери, щоб уникнути звичайних недоліків та забезпечити рівномірне клеювання.

Коли клеїться наступне полотно, його клеють стороною малюнка до клею на попередньому полотні. Таким чином, шпалери при клеюванні добре співпадатимуть і перехід між полотнами буде майже непомітним. Зайва кількість клею на шпалері варто видаляти шпателем.

Після всіх полотен паперових шпалер були клеють на стіну, залишають на кілька годин, щоб воно добре висохло. Потім необхідно обрізати надлишки шпалер ножем з обміну. Незначні дрібні недоліки або нерівності, які можуть бути видно, можна виправити за допомогою шпателя або мокрої ганчірки.

В цьому процесі найважливіше – правильно виміряти та обрізати полотна, а також розбити розмітку на стіні. Якщо все зроблено ідеально, паперові шпалери просто і надійно прикрасять ваші стіни.

Підготовка полотна перед тим як клеїти паперові шпалери

Підготовка полотна перед тим як клеїти паперові шпалери

Перед тим як починати клеїти паперові шпалери на стіни, необхідно правильно підготувати полотно. Це допоможе забезпечити гладке і якісне наклеювання і зберегти шпалери від пошкоджень.

  1. Перевірте стіни: Перш ніж почати клеїти шпалери, перевірте стан стін. Вони повинні бути чистими, сухими і рівними. Якщо є нерівності або тріщини, вони потребують попереднього виправлення.
  2. Обріжте полотно: Якщо полотно шпалер не має розмітки для обрізання, його треба просто обрізати ножем по потрібній довжині. Переконайтеся, що полотно обрізане на 5-10 см довше, ніж висота стіни.
  3. Приготуйте клей: Приготуйте клей для шпалер за інструкцією на упаковці. Зазвичай для паперових шпалер використовують звичайний клей на основі крохмалю.
  4. Наклеюйте шпалери: Починайте роботи з першого полотна. Нанесіть клей на поверхню стіни вище ніж саме полотно (на висоту приблизно одної шпалери) використовуючи валиком або шпатель. Розгладьте клей по стіні. Наклеюйте полотно, починаючи з верхньої частини і розгладжуючи його від центру до країв.
  5. Виправте недоліки: Якщо на шпалері залишилися бульбашки повітря або зморщини, виправте їх за допомогою шпателя. Необхідно просто розгладити полотно від центру до країв.
  6. Зніміть зайвий клей: Після наклеювання полотна зліплені стіки клею можуть бути помітними. Вони легко знімаються мокрою ганчіркою чи губкою.
  7. Продовжуйте клеять: Обробіть стіки наступними полотнами і продовжуйте клеїти шпалери, дотримуючись тих самих кроків.

Важливо дотримуватися правильної послідовності робіт і ретельно провести підготовку стін перед наклеюванням паперових шпалер. Це дозволить уникнути появи недоліків і забезпечить довговічність та якість оздоблення.