Як правильно харчуватися при виразці шлунка? Рекомендації щодо дієти

Дієта при виразці шлунка

Дієта при виразці шлунка є важливим чинником у попередженні та лікуванні цієї хвороби. Основними цілями дієтичного харчування при виразці шлунка є зменшення шкідливого впливу їжі та напоїв на стінки шлунку, зниження кислотності шлункового соку та забезпечення достатнього розслаблення та зцілення слизової оболонки.

При дієті для хворих з виразками шлунка рекомендуєця включати в раціон протерті страви із слизової каші: манної, рисової, ячмінної. За принципом щадіння механічних подразників шлунка, варто готувати м’ясні страви тільки у вигляді суфле, заправляючи їх молоком або вершками з низьким вмістом жиру. Також доцільно включати в раціон молочні продукти: молоко, йогурт, сир, кефір.

Сніданок можна розпочати із молочної каші з додаванням сухофруктів або свіжих ягід. Також до сніданку можна додати кусочок хліба з вершковим маслом. На обід рекомендовано вживати м’ясне або рибне суфле з гарніром з рису або овочів. Вечерю можна складати з протертих каш, киселичу або овочевих супів.

Пити потрібно не менше 1,5-2 літрів рідини на день, із них близько половину – це звичайна проста вода. Також можна вживати некислі фруктові соки, льодяники, кисломолочні напої, судини з киселем, зелений чай. Зазвичай, в разі виразки шлунка рекомендують відмовитися від спиртних напоїв, газованих напоїв, кави та інших подразників шлункового тракту.

Дієта при виразці шлунка №1 або протерта

Дієта при виразці шлунка №1 або протерта

Дієтичне харчування при виразці шлунка має на меті механічне і хімічне щадіння стінок шлунка і слизової оболонки. Одним із варіантів дієти при цій хворобі є дієта №1 або протерта, яка відповідає всім цілям дієтичного харчування.

Рекомендується вживання таких страв та напоїв:

  • Молоко, сметана, молочна висівка, йогурт, кефір, кисле молоко. Їх можна вживати окремо або додавати до каш і інших страв.
  • Каші — рисова, манна, геркулесова, ячна. Кашу готують на воді або змішують з молоком.
  • М’ясо — телятину, курятину, кролика. М’ясо необхідно намелити на фарш або зварити його у вигляді суфле.
  • Рибу — краще використовувати нежирні сорти, такі як окунь, полоук, філе тріски. Її можна варити або готувати суфле.
  • Яйця — можна вживати у вигляді омлета з молоком або суфле.
  • Хліб — тільки білий, сушений, пророщений. Їжтесь хлібом у вигляді сухого тоста або цільних подрібнених сухих крихток.
  • Овочі — картоплю, буряки, моркву, капусту. Перед вживанням їх треба перетерти і заправляти вершковим соусом.
  • Плоди — яблука, груші, банани, сливи. Найкраще їх вживати у відвареному вигляді або у вигляді суфле.

На сніданок рекомендується вживати порцію каші, приготованої на молоці з додаванням вершків. Як другий сніданок можна з’їсти порцію м’ясного або рибного суфле. На обід рекомендується вживати страву з м’яса або риби. На післяобід можна з’їсти порцію каші. На вечерю рекомендується вживати страву з м’яса, риби або яєць. На ніч рекомендується вживання корняля з вареними овочами або відвару з слив.

Всі страви і напої потрібно готувати з дотриманням правил дієтичного харчування при виразці шлунка №1. Рекомендована кількість поживних речовин, що вживаються за день хворим, повинна включати не більше 2,2 г солі та 90 г білка. Кількість рідини, що вживається, не повинна перевищувати 1000 г на добу. Білкові страви повинні вживатися навпіл після підігрівання. Рекомендується розподіл прийому їжі 4-5 разів на день.

Дієта 1а – максимальне щадіння

Дієта 1а призначається хворим з виразковою хворобою шлунку або дванадцятипалої кишки в період загострення. Метою такого харчування є максимальне дотримання постели та відпочинку, а також зменшення виділення шлунково-кишкових соків, що сприяє утворенню нових виразок та загоєнню існуючих.

Загальні принципи дієтичного харчування при виразці шлунка:

  • Механічне та хімічне щадіння слизової оболонки шлунку.
  • Вживання харчових продуктів та страв, які не подразнюють шлунок та не збільшують секрецію соляної кислоти.
  • Вживання їжі у невеликих порціях 6-7 разів на день.
  • Виключення з дієти гострі, жирні, надмірно солоні та квасні страви, які спричиняють роздратування слизової оболонки шлунку.

У склад дієти 1а вводять такі продукти:

  • Молочні продукти зі зниженим вмістом жирів та білків. Напої можна заправляти вершками, додаючи їх не більше 10 г на 100 г молочної страви. Наприклад, на 200 г молока можна додати дві ложки вершків.
  • Каші на воді або на молоці без цукру і солі: геркулесова, манна, рисова.
  • Нежирні типи риби та м’яса (філе) варені або на пару.
  • Яйця (по дозволу лікаря), варені м’якко-стружкові або омлети (без масла).
  • Протерті овочі (картопля, буряк, морква) варені або на пару.
  • Суфле та запіканки із зазначених продуктів.
  • Молочна каша з м’ясом, рибою або яйцем (у вигляді млинців з начинкою).
  • Хліб пшеничний або сухарик з борошна першого сорту, з попереднім кашуванням в молоці або воді.
  • Солодощі: желе, кисіль, сухарики без шкоди для шлунку.
  • Воду, зелений чай, трояндову наливку, компоти з ягод.

Дієта №1б

Дієта №1б

Дієта №1б призначається при хворобі шлунку з виразковими ураженнями слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки. Метою такої дієти є забезпечення дотримання механічного та хімічного щадіння стінок шлунка та кишечнику.

Основні принципи дієти №1б:

  1. Рекомендована щоденна кількість харчування – 5-6 разів у невеликих порціях.
  2. Харчі повинні бути м’якими, кашоподібними або впритул протертими.
  3. Входження до раціону м’ясних страв, яйця, молочних виробів, супів з крупи, овочів, фруктів, смаженої їжі, алкоголю та кави слід суттєво обмежити або виключити.

Харчування під час дієти №1б:

Харчування під час дієти №1б:

Сніданок: Рисова каша на молоці (150 г), м’ясне суфле (100 г), чай молочний.

Перший перекус: Яблуко, заправлене медом.

Обід: Картопляне пюре (200 г), куряче фаршоване фаршем (200 г), чай молочний.

Другий перекус: Морква тушкована в молоці (100 г).

Вечеря: Вермішельна каша на молоці (150 г), рибне суфле з соусом з протертої яблука, чай молочний.

Колація: Молочний кисіль (200 г).

Усі страви готуються без солі, з обмеженням вмісту жирів. М’ясні страви готують із мусу, суфле, лише з яловичини, курятина або кролика. Молоко додають не більше 200 г на страву (для каш і киселю) або вживають окремо.

У дієту №1б рекомендовано включати вживання рисової каші, каші з манної крупи, протертого вареного м’яса, протертих овочів і ягід, суфле з м’яса, риби і овочів, молочних продуктів з низьким вмістом жиру.

Режим годування для хорошого засвоєння харчування передбачає перед їжею готувати в желудку 0,5 л розчину соди бікарбонату (0,5 чайної ложки на 0,5 л води) або соляної кислоти (10 крапель на 250 г води). Після прийому їжі, задля поліпшення впливу кислоти на функцію шлунка, необхідно 10 разів помивати желудок розчином соди бікарбонату, вміст якого одну ложку соди на 250 мл води. За необхідності можна приймати розчин калійово-натрієвої солі аптекарського пропису.

Рецепти дієти рекомендовані при виразці шлунка

Рецепти дієти рекомендовані при виразці шлунка

1. Манна каша з грушами

До склянки кип’ятку додайте 2 столові ложки манної каші і варіть 5 хвилин. Груші очистіть, зніміть насіння і наріжте на кубики. Додайте їх до вареної каші і варіть ще 2 хвилини. У разі потреби можна додати трохи молока або вершків. Заправте страву соусом з меду і ваніліновим цукром. Ця каша має легку консистенцію і не травмує стінки шлунку.

2. Молочна омлет з ягодами

Помішайте 3 яйця з 100 грамів молока і невеликою кількістю цукру. Разом складіться протерті ягоди (ягідні суміші зі слизовою консистенцією) і обробіть їх змішувачем. Додайте отриману масу до яєчного мастила і вмісту розтопленого вершкового масла. За допомогою парової ванни готуйте у водяній бані протягом 10-15 хвилин. Цей омлет є додатковим джерелом протеїну і легко перетравлюється.

3. Каша рисова на воді з суфле зі свинини

Приготуйте 100 грамів рису на воді без солі. Складіться до другого філе м’ясного фаршу з розчиненим вершковим маслом, додайте дрібно порізані зелень і 50 мілілітрів молока. Готувати у водяній бані протягом 40-45 хвилин. Готове суфле подається на солодку кашу. Вміст молока і рису не травмує стінки шлунку і добре всмоктується.

4. Рисова каша зі сливами

Варите 50 грамів рису і 10 грамів сливок протягом 10-15 хвилин. Сливи через м’ясорубку пропустіть і смішайте з рисом. Додайте до суміші меду з молоком і знову підігрійте. Ця каша допомагає затримувати виділення кислоти і полегшує подразнення слизової шлунку.