Підтримував політику Путіна і «рускій мір»: СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП

СБУ повідомила про підозру митрополиту однієї з єпархій УПЦ МП на Вінниччині Іонафану – Анатолій Єлецьких, який виправдовував агресію РФ і розпалював міжконфесійну ворожнечу серед вірян.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

З’ясувалося, що навіть після початку повномасштабного вторгнення окупаційних військ в Україну священнослужитель підтримував політику Кремля та схвалював дії РФ. Також він розпалював ворожнечу серед вірян.

Відповідні матеріали, зокрема, були розміщені на особистому сайті священника.

Під час санкціонованих обшуків у митрополита виявили друковані матеріали проросійського змісту та пропагандистську літературу.

Таким чином, священник отримав повідомлення про підозру за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Наразі проводиться весь комплекс слідчо-оперативних заходів для розслідування і проведення експертиз за іншими фактами діяльності митрополита.

Заходи проводили співробітники Управління СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури.

Довідково:

Відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Наприкінці жовтня стало відомо, що з лютого друга громада – села Юрківці Чернівецького району на Буковині – перейшла з УПЦ МП до ПЦУ.


523