Що відбувається з легенями під час куріння? 3 речі, які потрібно знати

Приблизно 85% усіх діагнозів раку легені спричинені курінням. Але як куріння впливає на легені? 

Чи починається ушкодження легень з першого затягування сигаретою або вейпом, чи лише після кількох років куріння по пачці на день? Скільки часу потрібно організму, щоб відновитися після припинення куріння? І які пошкодження легень, спричинені курінням, є тимчасовими та постійними? 

Ми звернулися до експертів Лікарні ізраїльської онкології LISOD і ось три речі, які вони хочуть, щоб ви знали. 

Нікотин не є причиною пошкодження легень. Вся проблема в смолі.

Немає жодних сумнівів у тому, що нікотин викликає звикання. А вживання продуктів, що містять цю хімічну речовину, у віці до 25 років може призвести до незворотних змін у тих частинах мозку, які контролюють увагу, навчання, настрій і контроль імпульсів. Нікотин, який отримують під час куріння, викликає ще більшу залежність. 

Проте коли йдеться про пошкодження легень, лікарі наголошують, що хоча нікотин чинить різноманітний вплив на організм, але не він спричиняє захворювання або пошкодження легені. Насправді шкоди завдає смола – чорна, липка речовина, що утворюється під час згоряння і розплавлення деяких хімічних речовин, що містяться в сигаретах.

За оцінками експертів, у сигаретному димі міститься від 7000 до 8000 різних хімічних речовин. Близько 70 з них є відомими канцерогенами, тобто речовинами, здатними викликати рак. Таким чином, вдихаючи сигаретний дим, ви занурюєте ніжну оболонку своїх легень у токсичний туман. У результаті на їхній поверхні може залишитися тонкий шар смоли, за кольором і складом схожий на ту, якою покривають вулиці. І щоразу, коли ви курите, ви завдаєте ще більшої шкоди. 

Куріння завдає шкоди легеням з плином часу – і це незворотньо

У легенях міститься близько 500 мільйонів крихітних повітряних мішечків – альвеол, які втягують кисень із повітря, що вдихається, і виділяють вуглекислий газ під час видиху. Куріння руйнує ці повітряні мішечки, вбиваючи клітини, які їх вистилають. 

Багато структур в організмі здатні до самовідновлення, але легенева тканина до них не належить. Щойно її було пошкоджено, вона більше не зможе зцілитися. 

Пошкодження альвеол з часом також посилюється. У разі пошкодження легеневої тканини вона стає більш волокнистою, що ускладнює повне розширення легень під час кожного вдиху. Менша кількість легеневої тканини і менше розширення легень означає меншу кількість кисню, що надходить в усі органи і тканини. Саме тому багато людей не замислюються про наявність проблеми, поки не відчують задишку.

Відмова від куріння дає переваги для здоров’я легень і серця

Думки про вплив куріння на легеневу тканину можуть лякати. Але є й хороша новина: відмова від куріння в будь-якому віці може принести користь вашому здоров’ю. 

За статистикою, куріння скорочує тривалість життя на 10-15 років. Але якщо ви кинете курити до 30 років, то зможете повернути майже всі ці роки. Через рік після відмови від куріння ризик серцевого нападу також зменшується вдвічі. А через чотири роки ризик повертається до того ж рівня, що й у тих, хто не курить. Через п’ять років після відмови від куріння ризик розвитку раку, спричиненого курінням, знижується на 50%, а через 15 років він стає таким, як у тих, хто ніколи не курив. 

Небезпека куріння поширюється не тільки на самих курців, а й на людей, які перебувають із ними поруч. Пасивні курці так само можуть входити в зону підвищеного онкогенного ризику через постійний вплив смол на їхні легені.

Якщо ви курите або регулярно піддаєтеся впливу тютюнового диму, вам необхідно звернутися до лікаря для проходження необхідних обстежень, щоб зрозуміти, в якому стані перебувають ваші легені.