У Міноборони Румунії запевнили, що ракета не перетинала повітряний простір їхньої країни

Сьогодні, 10 лютого, Головнокомандувач ЗС України, Валерій Залужний заявив, що об 10:18 дві російські крилаті ракети “Калібр” здійснили перетин Державного кордону України з Республікою Молдова. Об 10:33 ці ракети перетнули повітряний простір Румунії.

Проте в Міноборони Румунії офіційно заявили, що випущені ракети росіян жодного разу не перетинали повітряний простір їхньої країни.

У Міноборони Румунії зазначили, що найближча точка траєкторії цілі до повітряного простору Румунії була зафіксована радіолокаційними системами приблизно за 35 кілометрів на північний схід від кордону.

“Система повітряного спостереження ВПС Румунії виявила в п’ятницю, 10 лютого, повітряну ціль, запущену з Чорного моря з корабля Російської Федерації, поблизу Кримського півострова, найімовірніше, крилату ракету, яка розвивалася в повітряному просторі України. , Республіка Молдова та знову увійшли в повітряний простір України, жодного разу не перетинаючи повітряний простір Румунії.

Найближча точка траєкторії цілі до повітряного простору Румунії була зафіксована радіолокаційними системами приблизно за 35 кілометрів на північний схід від кордону”, – йдеться у повідомленні.

Крім цього, там зазначили, що о 10:38 два літаки МіГ-21 LanceR ВПС Румунії зі складу бойової служби Повітряної поліції під командуванням НАТО, які в цей час виконували навчальний політ, були перенаправлені в північний район Румунії для можливої реакції на ракетний удар.

“Румунська влада застосовувала всі стандартні процедури з моменту виявлення пуску по цілі до повного з’ясування ситуації. Крім того, о 10:38 два літаки МіГ-21 LanceR ВПС Румунії зі складу бойової служби Повітряної поліції під командуванням НАТО, які в цей час виконували навчальний політ, були перенаправлені в північний район Румунії для

Приблизно через дві хвилини ситуація прояснилася, і два літаки продовжили свою початкову місію”, – додають у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що Міністерство національної оборони Румунії оголосило в п’ятницю вранці, що інформація про російську ракету, яка пролетіла над повітряним простором їхньої країни, не підтверджується.

Водночас в Міноборони Молдови підтвердили порушення повітряного простору країни російською ракетою. Це сталося о 10:18. Ракета пролетіла над селом Мокра (Рибницький район, Придністров’я), а згодом над селом Косеуць (Сороцький район). Про це писав NewsMaker.md.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат пізніше сказав, що російські ракети, які пролітали над Румунією та Молдовою, також пролітали над Чернівецькою областю.


669