Першу на Закарпатті трансплантацію серця провели у Мукачеві

У Мукачеві вперше на Закарпатті провели трансплантацію серця. Над операцією працювала велика команда хірургів зі Львова і Мукачева. Львівські й мукачівські хірурги пересадили пацієнту донорське серце. Трансплантацію серця на Закарпатті провели вперше. Пацієнт – водій швидкої, який переніс кілька інфарктів. Донорка – 38-річна жінка, яка померла від інсульту, але за життя дала дозвіл на трансплантацію органів. Забір органів і трансплантацію серця робили у лікарні святого Мартина в Мукачеві, оскільки транспортувати серце до Львова було ризиковано. Відтак, пацієнт і лікарі уночі приїхали до мукачівської лікарні для проведення пересадки серця. Уже на ранок пацієнт дихав самостійно.

Про складну операцію в мукачівській лікарні у четвер, 9 лютого, повідомив мер Мукачева Андрій Балога. За його інформацією, операцію проводили лікарі Першого медичного об’єднання Львова разом з колегами з Мукачева.

У прес-службі мукачівської лікарні святого Мартина зазначили, що наразі це – перша на Закарпатті операція з пересадки серця, додавши, що це також вийшла «одна із найскладніших операцій». «У ніч з 8 на 9 лютого 2023 року в лікарні Святого Мартина вдруге відбувався мультиорганний забір органів від посмертного донора. І вперше в області виконана трансплантація серця разом з колегами з Першого медичного об’єднання Львова», – йдеться у повідомленні лікарні.

Як йдеться у повідомленні львівського медика Олега Самчука, трансплантацію серця проводили хірурги Першого медичного об’єднання Львова спільно з мукачівськими колегами з лікарні святого Мартина. Серце пересадили чоловікові, який усе життя сам допомагав рятувати інших – водію швидкої. Донорка – 38-річна жінка, яка померла внаслідок інсульту. Ідею донорства органів вона підтримувала ще за життя. Відтак, після того, як була констатована смерть мозку, лікарі почали готуватися до мультиорганного забору органів.

«Допомогти виконати операції колеги із лікарні Святого Мартина попросили нас. Напередодні увечері наші команди на чолі з Максимом Овечком, Романом Домашичем, Іваном Міськівим та Наталею Матолінець приїхала до Мукачева. Нирки і печінку було вирішено трансплантувати у Львові, в Лікарні Святого Пантелеймона, де уже чекали реципієнти. А от серце такої відстані не подолало б. Вертоліт через війну не задієш, а автівкою – це щонайменше 4 години в дорозі. Вихід трансплантувати в Мукачеві», – повідомив Олег Самчук.

За його словами, до операційної лікарі зайшли о 22:00, а вже о третій ночі здорове донорське серце забилося у грудях водія швидкої, який пережив кілька інфарктів. На ранок чоловік дихав самостійно. Загалом за добу львівські хірурги пересадили чотири органи і врятували чотири життя.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть
Ctrl+Enter