Російський бізнесмен вивів з України в «офшори» понад 250 млн грн

Кошти могли бути використані російським бізнесменом для фінансування власного бізнесу в РФ

Поліцейські викрили російського бізнесмена, який вивів з України понад 250 млн грн через підконтрольні фірми в Києві та в «офшорах». Про це у понеділок, 6 лютого, повідомили в Департаменті стратегічних розслідувань Нацполіції України.

Як розповіли у відомстві, поліцейські встановили низку українських компаній – співвласників столичного бізнес-центру, які фактично належать російському бізнесмену. За допомогою цих товариств росіянин налагодив механізм для виведення з України коштів у підконтрольні йому офшорні компанії.

«Прибуток, отриманий в Україні від здачі в оренду площ бізнес-центру, виводився на рахунки офшорних компаній як повернення відсотків за кредитом. Крім того, такий механізм дозволяв уникнути подвійного оподаткування», – йдеться у повідомленні.

За допомогою «схеми» офшорні компанії фіктивно надавали кредити українським підприємствам, відтак у них виникали боргові зобов’язання перед «кредитором». Надалі це давало підстави безперешкодно виводи кошти за кордон на підконтрольні фірми в обхід запроваджених заборон щодо проведення розрахунків з РФ та РБ.

Поліцейські з’ясували, що держава зазнала збитків на щонайменше 27 млн грн, а загальна сума виведених коштів сягає 250 млн грн.

У відомстві вважають, що ці кошти могли бути використані російським бізнесменом для фінансування власного бізнесу в РФ та сплати податків до російського бюджету.

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки за адресами розташування офісних приміщень та проживання осіб. Там вони вилучили фінансово-господарську документацію, договори купівлі-продажу «сміттєвих» цінних паперів та інші документи щодо фіктивних оборудок.

Наразі суд наклав арешт на корпоративні права російського бізнесмена, нерухомість та банківські рахунки підконтрольних суб’єктів

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter