Росіяни вранці здійснили масштабну ракетну атаку на Україну

Дим у небі після вибуху у Дніпровському районі Києва, 26 січня 2023

Російські загарбники вранці в четвер, 26 січня, здійснили масштабну ракетну атаку на Україну. Їй передувала масована атака безпілотниками. Російські злочинці випустили по Україні 55 ракет, 47 з них збили сили протиповітряної оборони.

Одним з перших про те, що Росія запустила крилаті ракети, повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов о 08:02. Він закликав українців залишатися в Укритті. На той час майже по всій Україні оголосили повітряну тривогу. Згодом вона поширилася на західні регіони.

О 08:27 голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив про перші збиття російських ракет.

О 08:38 голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко повідомив про рух кількох ворожих ракет у напрямку Житомирської області. Він закликав людей перебувати в укриттях. Пізніше голова Черкаської ОВА Ігор Табурець заявив про підвищену загрозу ракетного удару в області.

Вінницька область

О 08:59 вибухи було чутно у Вінниці, повідомило «Суспільне». Наразі подробиць немає. Мер Вінниці Сергій Моргунов розповів, що у місті було чути роботу ППО. Також про роботу військових у повітряному просторі Вінниччини написав голова ОВА Сергій Борзов. О 09:25 вибухи у Вінницькій області було чутно вдруге. За словами Моргунова, це також була робота ППО.

Згодом голова Вінницької ОВА Сергій Борзов повідомив, що в області є влучання ворожих ракет. За його словами, постраждалих немає, оперативні служби виїхали на місце.

Водночас у Вінницькій області також ППО збила кілька ракет, фото уламків опублікував голова поліції Вінницької області Іван Іщенко.


Уламки збитих ракет над Вінницькою областю, фото Івана Іщенка
Фото Івана Іщенка

Київ та Київська область

О 09:01 стало відомо про роботу ППО в Київській області. Про це поінформувала Київська обласна військова адміністрація.

Пізніше там повідомили, що внаслідок атаки є влучання в енерегетичний об’єкт, також пошкоджено цивільні об’єкти.

«Попередньо маємо інформацію щодо пошкоджень об’єктів цивільної інфраструктури, приватних і багатоповерхових будинків, автівок жителів у деяких районах області. Переважно це вибиті вікна, ушкоджені дахи та фасад. На місцях працюють усі необхідні екстрені служби. Наслідки масованих атак встановлюються. Також є влучання в енергетичний об’єкт», – сказано в повідомленні.

За інформацією Київської міської військової адміністрації, в напрямку Києва летіли понад 15 крилатих ракет. Однак завдяки відмінній роботі протиповітряної оборони, усіх їх збили.

Після появи цієї інформації в Києві знову пролунали вибухи, повідомили «Суспільне» та «Українська правда». Згодом вибух підтвердив міський голова Віталій Кличко і закликав киян залишатися в укриттях. З його слів, вибух пролунав у Дніпровському районі міста, всі служби виїхали на місце.

Також відомо про те, що внаслідок падіння частини ракети в Голосіївському районі Києва є постраждалі та один загиблий.

«В результаті влучання ракети в нежитлову забудову в Голосіївському районі наразі є інформація про одного загиблого і двох поранених. Постраждалих госпіталізували», – повідомив Віталій Кличко.

У Київській міській військовій адміністрації уточнили, що загиблим виявився 55-річний чоловік.

Голова поліції Київщини Андрій Нєбитов повідомив, що уламки російських ракет було знайдено в кількох районах області. Постраждалих чи загиблих немає.


Уламки російських ракет, фото Андрія Нєбитова
Фото Андрія Нєбитова

Пізніше КМВА повідомила, що на Київ Росія спрямувала близько 20 ракет, усіх їх збили.

Одеса й Одеська область

О 09:42 вибухи було чутно в Одесі. Згодом Одеська районна військова адміністрація повідомила, що на території району є влучання в два об’єкти критичної енергетичної інфраструктури. Також повідомляється, що над регіоном працювала ППО.

Голова Одеської ОВА Максим Марченко повідомив, що внаслідок влучань є значні проблеми з електропостачанням. Також, за його інформацією, над областю збили три російські ракети типу «Калібр». Зауважимо, що Такі ракети воєнні злочинці випускають з моря.

В кількох регіонах введено екстрені відключення електроенергії

Через загрозу ракетної атаки в Києві, Київській, Одеській та Дніпропетровській областях застосовують екстрені відключення світла, повідомили в ДТЕК. Це дозволить зменшити збитки в разі влучань.

Міністр енергетики Герман Галущенко розповів, що після обстрілів найскладніша ситуація в енергетиці – у Київській, Вінницькій і Одеській областях.

Через знеструмлення затримуються деякі потяги

Через знеструмлення окремих ділянок по Україні 2 із 70 рейсів «Укрзалізниці» затримуються на 30 хвилин і більше. Йдеться про потяги №43/44 Івано-Франківськ – Київ (затримка на 1 годину і 8 хвилин), а також №743/744 Київ – Львів (затримка на 46 хв). Пізніше цей список було розширено.

Як повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат на брифінгу після обстрілів, У бік України російські літаки випустили щонайменше 30 ракет. Попередньо це крилаті ракети Х-101. Про інші ракети інформація буде уточнена, сказав він.

Пізніше головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що росіяни здійснили 55 пусків ракет повітряного та морського базування (Х-101, Х-555, Х-47 «Кинджал», «Калібр», Х-59) з літаків Ту-95, Су-35, МіГ-31К та кораблів з акваторії Чорного моря. 47 ракет збила протиповітряна оборона. «Кинджалами» росіяни вдарили по Києву та Запоріжжю.

Рятувальники пізніше повідомили, що станом на 15:00 26 січня внаслідок ракетного удару Росії по Україні загинули 11 людей. Там не уточнили, в яких регіонах загинули люди.

Востаннє Росія масовано била по Україні ракетами 14 січня, завдавши суттєвих збитків українській енергосистемі. Це була тринадцята ракетна атака на українську енергетичну інфраструктуру, починаючи з 10 жовтня. Також під час цієї атаки одна з ракет влучила в житловий будинок у Дніпрі, внаслідок чого загинули 45 людей.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter