З промови голови Єврокомісії вирізали цитату про втрати ЗСУ

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила про те, що у війні проти Росії «було вбито 100 тис. українських військових». Відео з відповідною заявою опублікував офіційний Twitter-акаунт Єврокомісії. Проте в текстовій версії промови глави Єврокомісії цю цитату вирізали, а відео видалили. Згодом в ЄК пояснили, що Ця цифра була взяти з відкртих джерел і включає не лише загиблих, але й поранених.

Фон дер Ляєн присвятила промову плану конфіскації заморожених російських активів та створенню спецтрибуналу для покарання Росії і в цьому контексті згадала про втрати України.

«Дії Росії в Україні принесли смерть, розруху та невимовні страждання. Ми всі пам’ятаємо жахіття в Бучі. Вторгнення Росії в Україну принесло смерть, спустошення та невимовні страждання. За оцінками, на сьогодні понад 20 тисяч мирних жителів і 100 тисяч українських військових були вбиті», – сказала президентка Єврокомісії на опублікованому відео.

Згодом публікацію з цим відео видалили, а у текстовому варіанті заяви та у фінальному відео на сайті Єврокомісії вирізали цитату про втрати ЗСУ.

«Ми не можемо підтвердити цю цифру, акцентуємо, що втрати української армії є службовою інформацією і підпадають під гриф обмеження оприлюднення. Водночас, якщо те, що озвучила глава Єврокомісії, дозволить притягнути до відповідальності країну-агресора, ми можемо лише підтримувати дії, які сприятимуть законному покаранню для тих, хто влаштував геноцид українського народу», – заявив Богдан Сеник.

Згодом директорка з політичних комунікацій Єврокомісії Дана Спінант повідомила, що озвучені головою Єврокомісії дані про втрати України під час війни включають поранених та загиблих.

Наразі інформація про кількість загиблих українських бійців є закритою до завершення воєнного стану. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний 22 серпня заявив про «майже 9 тисяч героїв, які загинули». А 23 вересня Зеленський розповів, що українських військових загинуло у 5 разів менше, ніж російських. Тоді Росія втратила приблизно 56 тисяч своїх солдатів.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter