Франківського айтішника звинуватили у створенні ботоферми для росіян

Клієнтами айтішника були росіяни, через ботоферму розповсюджували пропагандистські матеріали

СБУ оголосила про підозру айтішнику із Івано-Франківська, який створив ботоферму на замовлення росіян. За даними слідства, чоловік використав 11 тис. сім-карток для створення фейкових акантів у соцмережах, через які поширювали проросійські матеріали. Також ботів використовувати для «накрутки» переглядів, лайків і коментарів.

Про оголошення підозри айтішнику повідомила прес-служба СБУ у вівторок, 6 вересня. Викрили чоловіка ще у липні 2021 року. Тоді ж повідомлялося, що ботоферма була створена мешканцем Івано-Франківська для замовників із Росії. Розраховувалися із ним також у рублях. Під час обшуків вдома у чоловіка виявили, SIM-шлюзи, комп’ютерне та інше спеціалізоване телекомунікаційне обладнання та майже три тисячі SIM-карток операторів мобільного зв’язку.

«У ході досудового розслідування встановлено, що фігурант ініціативно вийшов на росіян через спеціалізований Telegram-канал та домовився про умови співпраці й оплати. Після цього він отримав детальні інструкції щодо запуску роботи ботоферми. Представники рф надали йому доступ до програмного забезпечення, а технічне обладнання для функціонування ботоферми зловмисник придбав сам», – йдеться у повідомленні СБУ.

Експертиза засвідчила, що підозрюваний використовував SIM-банки, які дають можливість швидкої заміни сім-карт та підміни міжнародних ідентифікаторів мобільного обладнання (IMEI) для приховування своєї діяльності та уникнення блокування оператором.

Зараз СБУ оголосила мешканцю Франківська про підозру за ч. 2 ст. 361 ККУ (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем та мереж електрозв’язку, що призвело до витоку та підробки інформації). За скоєне айтішнику загрожує до шести років ув’язнення.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter