СБУ опублікувала переговори окупантів про розстріл колонії в Оленівці

Служба безпеки України перехопила й опублікувала телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні в розстрілі колонії в Оленівці Донецької області, де утримують українських військовополонених. Фрагмент такої розмови СБУ опублікувала в п’ятницю, 29 липня.

Як йдеться в повідомленні української спецслужби, судячи з розмов бойовиків, росіяни могли влаштувати трагедію за рахунок вибухівки, яку вони розмістили у приміщенні колонії. Зокрема, жоден із очевидців не чув, як до виправної установи підлітає якась ракета. Не було характерного свисту, а вибухи відбувалися самі по собі.

«Перехоплені розмови підтверджують, що рашисти розмістили свої установки “Град” неподалік виправної установи і почали стріляти з них по території, підконтрольній Україні. Втім жодних обстрілів у відповідь не спостерігалось – це підтверджують самі бойовики “ДНР”», – йдеться в повідомленні СБУ.

У ньому також зазначається, що, судячи з наявних в інтернеті відео, в окремих приміщеннях колонії повністю вціліли вікна. Як пояснила СБУ, це свідчить про те, що епіцентр вибуху знаходився всередині знищеної будівлі, а її стіни «погасили» вибухові хвилі і вберегли сусідні приміщення. Також попередній аналіз відео свідчить, що такі сліди від вибуху на стінах, найімовірніше, могли залишилися саме через внутрішнє джерело вибуху.

«Загалом є безліч доказів того, що Збройні сили України не завдавали ракетних і артилерійських ударів по району населеного пункту Оленівка. Відтак усі заяви російської пропаганди про нібито обстріли з боку ЗСУ є відвертою брехнею та провокацією», – наголосили у спецслужбі.

«Таких аудіоперехоплень у розпорядженні СБУ є декілька – усі вони будуть долучені в якості доказів до відповідного кримінального провадження. Українська спецслужба уже відкрила його за 438 статтею Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни)», – додали у відомстві.

Нагадаємо, вдень 29 липня стало відомо про розстріл колонії в окупованій Оленівці Донецької області, де росіяни тримають українських військовополонених, зокрема – захисників «Азовсталі». За різними даними, у колонії загинули від 40 до 53 українських військових. Перед цим до бараку, де це сталося, перевели захисників «Азовсталі», більшість з яких – це бійці полку «Азов».

Захисники «Азовсталі» добровільно здалися в полон на початку другої половини травня. Таким чином, солдати, які до останнього боронили Маріуполь, виконали наказ командування про порятунок своїх життів. Після цього повідомлялося, що полонених воїнів обміняють.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter