Генсек ООН звернувся до Зеленського та Путіна з проханням про зустріч

Антоніу Гутерреш хоче обговорити з президентами кроки для встановлення миру в Україні

Генсек ООН Антоніу Гутерреш звернувся із листами до президентів України Володимира Зеленського та Росії Владіміра Путіна прийняти його в Києві та Москві. Про це повідомив представник генсека ООН Стефан Дюжжарик, інформує «Радіо Свобода».

В окремих листах до Зеленського та Путіна Гутерреш повідомив, що «він хотів би обговорити термінові кроки для встановлення миру в Україні».

Зазначимо, що 19 квітня Антоніу Гутерріш закликав до чотириденної «гуманітарної паузи» в бойових діях в Україні, щоб провести безпечну евакуацію мирних жителів та доставку гуманітарної допомоги до постраждалих районів. У Міністерстві закордонних справ України таку пропозицію підтримали.

«Цілком поділяємо думку, що гуманітарна пауза є необхідною для безпечної евакуації тисяч цивільних осіб, які бажають покинути небезпечні зони триваючих та можливих бойових дій, насамперед з багатостраждального Маріуполя. Високо цінуємо готовність ООН забезпечити доставку вкрай потрібної гуманітарної допомоги населенню найбільш постраждалих районів України у разі досягнення «режиму тиші», – зазначено у заяві МЗС.

Проте Росія відповіла відмовою на пропозицію Антоніо Гуттеріша щодо введення в Україні 4-денної гуманітарної паузи. Про це повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця у Twitter, повідомила «Українська правда».

Зокрема, на Радбезі представник Росії заявив, що у цих умовах «дуже неправдиво і нещиро звучать заклики до миру і припинення вогню». За його словами, перемир’я є «прагненням дати київським націоналістам і радикалам передишку для того, щоб вони могли перегрупуватися». Також він заявив, що це дозволить українській стороні «влаштувати нові нелюдські провокації і запустити нові фейки про дії російських солдатів».

Нагадаємо, що на початку квітня Володимир Зеленський різко розкритикував Раду безпеки та закликав ООН усунути Росію або саморозпуститись.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter