Від вирощування рослин до створення пасток: як відлякати ос домашніми засобами

Настирливі оси не зникають відразу з настанням осені, особливо якщо на вулиці ще тепло. Однак тримати ос якомога далі від вашого будинку та відкритих ділянок можна за допомогою кількох простих домашніх засобів.

Про це пише РБК-Україна (проєкт Styler).

Розставити в склянках м’яту

Оси мають гарний нюх, за допомогою якого вони знаходять джерела їжі — саме тому вони майже відразу прилітають на пікніки. Але ця риса також може бути використана проти них.

Існують певні трави та рослини, які відлякують ос своїм різним ароматом, наприклад, лимонник, м’ята, чебрець, евкаліпт, полин, лаврове листя, цитронелла та гвоздика.

Триматимуться якомога далі оси й від чорнобривців і герані. Ці рослини можна вирощувати у горщиках, у саду, або навіть розставити у вазах біля вікон.

Збризкати фіранки або одяг ефірною олією

Крім використання натуральних рослин, ви можете використовувати суміші ефірних олій для відлякування ос. Змішайте ефірні олії гвоздики, лемонграсу та герані, розбавте їх водою і збовтайте перед застосуванням.

Цей метод потрібно регулярно повторювати, але його можна використовувати для обробки ділянок, де оси найчастіше будують гнізда.

Створити спрей від ос із засобу для миття посуду

Для того, щоб створити ефективний домашній спрей від ос, знадобляться:

великий розпилювач;
м’ятна олія;
олія лимонника;
олія герані;
засіб для миття посуду;
вода.

Наповніть порожній розпилювач звичайною водою, додайте 10 -20 крапель кожної ефірної олії (лимонника, м’яти та герані) на літр води та кілька крапель мила для посуду. Збовтайте спрей перед нанесенням на попередні місця гніздування ос.

Зробити пастку з оцтом

Згідно з дослідженнями, оцтова кислота, що міститься в оцті, змішана з водою, є ефективним розчином, що приваблює ос та інших шкідників.

Просто змішайте яблучний оцет, цукор та воду у мисці. Ретельно перемішайте та залиште розчин у пляшці біля гнізда.

Зробити пастку з милом та варенням

Візьміть 2-літрову пляшку і за допомогою ножиць чи бритви розріжте пляшку там, де вона починає звужуватися. Наповніть нижню половину 2-літрової пляшки водою, цукром та господарським милом і ретельно перемішайте.

Рівень рідини в нижній половині пляшки повинен бути нижчим, ніж до шийки пляшки. Відкрутіть кришку пляшки й намажте шийку варенням.

Переверніть верхню половину пляшки так, щоб вона звисала з отвору в нижній половині та скріпіть обидві частини скотчем, щоб вони були надійно закріплені. Поставте осину пастку поблизу місця активності ос.

Суміш варення з цукром і водою повинна залучати ос через шийку, а конструкція пастки повинна утримувати ос усередині, поки вони не приземляться на поверхню води. Вода всередині пастки буде мильна, тому вибратися оси не зможуть.


610

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *