У ЗСУ пояснили мету російського вкиду про удар ОДАБ-9000 по Вовчанську

Сили оборони України заперечують використання російськими окупантами авіабомби ОДАБ-9000 у Вовчанську. Подібні фейкові повідомлення можуть бути частиною інформаційної війни.

Про це повідомляє оперативно-тактичне угруповання “Харків”.

“Інформація про нібито застосування російськими окупаційними військами авіабомби ОДАБ-9000 у Вовчанську не відповідає дійсності”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначив речник ОТУ “Харків” полковник Віталій Саранцев, для застосування цього боєприпасу потрібен відповідний носій, яким теоретично може бути, наприклад, стратегічний бомбардувальник Ту-160. Переміщення цих літаків українськими військовими не було зафіксовано.

“Був використаний боєприпас меншої ваги і потужності, вибух якого пропагандисти використали для створення “ефектної” картинки”, – додав Саранцев.

Речник припустив, що подібні повідомлення можуть бути частиною інформаційної війни, спрямованої на деморалізацію українських військових, залякування місцевого населення та дестабілізацію регіону.

Що відомо про ОДАБ-9000

ОДАБ-9000 вважається найпотужнішим неядерним снарядом Росії. Його випробовували лише раз у 2007 році. Фактично це авіаційна бомба об’ємного вибуху.

Також ОДАБ-9000 у Росії неофіційно називають “татом всім бомб”, оскільки боєприпас нібито є протиставлення американської GBU-43/B, так званої “мами всіх бомб”.

У мережі з’явилося нібито застосування ОДАБ-9000 у Вовчанську. Проте українські аналітики вважають це малоймовірним. Оскільки за конструкцією боєприпас потрібно скидати над ціллю, а носіями цієї бомби є Ту-160, Ту-95, Ту-22М3. Застосування ОДАБ-9000 означало б втрату літака.

Також аналітики наголошують, що на відео показаний вибух, ймовірно, плануючого боєприпасу.


544

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *