5 жовтня: які свята припадають на цей день

5 жовтня православна церква вшановує пам’ять святої мучениці Харитини.відзначають Всесвітній день учителя.

Також 5 жовтня встановлено ЮНЕСКО Всесвітній день вчителя, який відзначають щорічно в один й той самий день.

Всесвітній день учителя

Це професійне свято всіх вчителів, викладачів і працівників сфери освіти – день, у який відзначають роль і заслуги вчителів у процесі якісної освіти на всіх рівнях, а також їхній неоціненний внесок у розвиток суспільства.

Історичною передумовою для заснування Дня вчителя стала Спеціальна міжурядова конференція про статус вчителів, що відбулася 5 жовтня 1966 року в Парижі. У результаті представниками ЮНЕСКО та Міжнародної організації праці було підписано документ “Рекомендації щодо статусу вчителів”.

1994 року Всесвітній день вчителя відзначали цього дня вперше, і відтоді святкові заходи незмінно відбуваються 5 жовтня, хоча в деяких країнах свято відзначають і в інші дні, близькі до цієї дати. Головне, щоб святкування не збіглися з осінніми канікулами в північній півкулі і з весняними канікулами – у південній.

Церковне свято:

За церковним календарем цього дня відзначається пам’ять святої мучениці Харитини, яка постраждала за віру на початку 4 століття в місті Понті на березі Чорного моря. У ранньому дитинстві вона залишилася сиротою і була вихована доброю і благочестивою людиною Клавдієм. Харитина палко увірувала в Христа і вирішила присвятити служінню йому все своє життя. Клавдій, який любив дівчину як рідну доньку, підтримав цей намір і побудував для неї окремий будинок, де вона жила на самоті й цнотливості. Своїм прикладом Харитина багатьох із тих, хто не вірив у Господа, підштовхнула до прийняття християнства.

Одного разу молоду християнку обмовили язичники, і їй довелося постати перед судом. Незважаючи на всі тортури і приниження, Харитина залишилася твердою у вірі і померла з молитвою на устах.

Іменини: Григорій, Дем’ян, Денис, Макар, Матвій, Олександра.


478

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *