Хто в Україні може оформити житлову субсидію: перелік та важливий момент

Субсидії в Україні можуть оформити кілька категорій громадян. Причому важливо враховувати кількість людей, які фактично проживають у житлі.

Про це повідомляє Міністерство соціальної політики України.

“Субсидія надається, якщо домогосподарство має сплачувати за комунальні послуги більше, ніж визначений для них обов’язковий платіж”, – йдеться у повідомленні.

Цей платіж, як пояснюють спеціалісти, розраховується індивідуально для кожного домогосподарства і залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу.

“Також мають значення майновий стан домогосподарства і норми споживання. Адже за електроенергію чи іншу комунальну послугу, спожиту понад встановлений норматив, родина сплачуватиме за власний кошт”, – зазначили у міністерстві.

Хто може оформити житлову субсидію

одна з осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні;
людина, яка орендує житло на підставі договору оренди;
внутрішньо переміщена особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні, навіть без укладення договору оренди. У такому випадку до заяви додаються документи, що підтверджують проживання за адресою домогосподарства (наприклад, довідка ВПО);
за заявою опікуна чи піклувальника, неповнолітня дитина, яка залишилася без батьківської опіки або недієздатна особа працездатного віку, над якою встановлено опіку;
індивідуальний забудовник, якщо будинок не прийнятий в експлуатацію, але плата за житлово-комунальні послуги вже нараховується. У цьому разі до заяви потрібно додати документи, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства.

Важливо

При призначенні субсидії враховуються доходи усіх осіб, які зареєстровані та/або задекларовані у житловому приміщенні, а також дружин або чоловіків незалежно від їх місця реєстрації (крім ВПО, які виїхали за кордон з огляду на ситуацію в країні).

“Проте при поданні заяви не забудьте зазначити, хто фактично проживає в квартирі/будинку. Якщо на день звернення за призначенням субсидії, хтось з родини перебуває за кордоном понад 60 днів, його має бути виключено зі складу домогосподарства і тоді його доходи не будуть враховуватися”, – пояснюють спеціалісти.

Тобто, якщо у житловому приміщенні прописано троє людей, але дружина з дитиною виїхали за кордон і перебувають там більше 60 днів, житлова субсидія призначається з розрахунку на одного члена домогосподарства, тобто на чоловіка.

Субсидії в Україні для ВПО

Внутрішньо переміщені особи (ВПО), як і інші українці, можуть розраховувати на субсидії під час опалювального сезону. Для отримання субсидії на комунальні послуги не обов’язково мати договір оренди житла.


345

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *