Понад 50% вірян в Україні належать до ПЦУ — опитування

70% українців вважають себе православними, серед них 56% зараховують себе до Православної церкви України (ПЦУ).

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), опубліковані у вівторок, 15 жовтня.

Зокрема, опитування серед українців проводили впродовж 20 вересня — 3 жовтня 2024 року.

Як йдеться у результатах, 7% опитаних українців зараховують себе до Православної церкви “без конкретизації” і 6% – до Української Православної церкви Московського Патріархату (УПЦ МП). Зараховують себе до Української греко-католицької церкви — 7% опитаних громадян.

У всіх регіонах України більшість опитаних громадян вважають себе православними. Зокрема, у всіх регіонах більшість зараховують себе до ПЦУ: 50% громадян на заході України, 63% у центрі, 55% на півдні та 50% на сході.

12% серед опитаних зазначили, що вони атеїсти. Також частина респондентів говорила, що вони агностики, невіруючі тощо. Серед опитаних атеїстів найменше їх на заході України (7%) та на сході – 11%.

Згідно з результатами опитування, 61% громадян України підтримують ідею, щоб в країні була лише одна Православна церква. Не підтримують — 16%, ще 20% “байдуже” ставляться до цього питання.

Опитування проводили методом телефонних інтерв’ю (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у всіх регіонах України (підконтрольна Уряду України територія). Загалом було опитано 2004 респонденти віком від 18 років.

Статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,9% для показників, близьких до 50%; 2,5% для показників, близьких до 25%; 1,7% – для показників, близьких до 10%; 1,3% – для показників, близьких до 5%.

4 жовтня повідомлялося, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 1 123 релігійні громади перейшли з УПЦ МП до ПЦУ. Найбільше релігійних громад перейшло до ПЦУ у Хмельницькій області – 279, у Київській області – 217, у Вінницькій — 119, у Волинській та Черкаській областях — по 76.


635

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *