Восени лимони все частіше з’являються на нашому столі, бо вони є чудовим джерелом вітаміну С, який підтримує імунну систему. Вони також багаті на клітковину та різноманітні корисні біологічно активні сполуки. Серед них є поживні речовини, що сприяють, зокрема, загоєнню ран та відновленню пошкоджених тканин. Результати досліджень, каже гастроентеролог – дієтолог, експерт МОЗ Олег Швець, доводять, що лимони також сприяють здоров’ю серцево-судинної системи, нирок та травлення. І наводить шість аргументів, які демонструють користь від регулярного вживання лимонів.
Чим корисні лимони?
Підтримують здоров’я серця. Лимони є хорошим джерелом вітаміну С. Один очищений лимон містить близько 53 мг вітаміну С, що становить майже 60% від добової норми споживання. Дослідження демонструють, що вживання фруктів і овочів, багатих на вітамін С, знижує ризик серцевих захворювань та інсульту. Окрім того, сполуки клітковини в м’якоті лимона також сприяють зменшенню впливу деяких факторів ризику захворювань системи кровообігу.
Запобігають утворенню каменів у нирках. Лимонна кислота збільшує об’єм сечі та підвищує рН сечі, створюючи менш сприятливе середовище для утворення каменів у нирках. Лише половина склянки (200 мл) лимонного соку щодня забезпечує достатню кількість лимонної кислоти, що допомагає запобігти повторному утворенню каменів у людей, у яких вони вже раніше з’являлися.
Захищають від анемії. Залізодефіцитна анемія зустрічається досить часто і трапляється у людей, які не отримують достатньо заліза з їжі. Лимони містять залізо, але вони насамперед запобігають анемії, покращуючи засвоєння заліза з рослинної їжі. В кишківнику добре засвоюється залізо з м’яса, курки та риби (гемове залізо), тоді як залізо з рослинних джерел (негемове залізо) засвоюється не зовсім повноцінно. Це можна покращити, вживаючи вітамін С і лимонну кислоту. Оскільки лимони містять як вітамін С, так і лимонну кислоту, вони сприяють кращому засвоєнню заліза з рослинних продуктів.
Поліпшують травлення. Лимони містять близько 10% вуглеводів, переважно розчинну клітковину та прості цукри. Основною клітковиною в лимонах є пектин, форма розчинної клітковини, пов’язана з багатьма перевагами для здоров’я. Розчинна клітковина покращує здоров’я кишківника та уповільнює перетравлення цукру та крохмалю. Ці ефекти можуть призвести до зниження рівня цукру в крові. Однак, щоб отримати переваги клітковини з лимонів, потрібно їсти їх м’якоть.
Допомагають контролювати вагу. Лимони часто рекламують як продукти для схуднення, і є декілька теорій з цього приводу. Результати дослідження 2021 року показали, що розчинна пектинова клітковина цих цитрусових розширюється у шлунку, що дає триваліше відчуття ситості. Проте мало хто їсть цілі лимони. А оскільки лимонний сік не містить пектину, напої з лимонним соком не сприяють насиченості аналогічним чином
Цей матеріал не містить медичних порад або порад щодо лікування і повністю відповідає актуальним науковим дослідженням. Якщо у вас є проблеми зі здоров’ям, зверніться, будь ласка, до лікаря.
160