Президентка Грузії заявила, що Росія повинна залишити окуповану територію її держави

Саломе Зурабішвілі вважає, що Росія має залишити Південну Осетію та Абхазію

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що Росія повинна відмовитися від майже 15-річної окупації частини території її країни. Це має відбутися в межах можливої мирної угоди, яка покладе край війні Кремля в Україні, повідомляє Bloomberg.

Зурабішвілі заявила, що грузинське питання повинно залишатися в центрі уваги, тому що «ніхто не має думати, що цю війну можна вирішити без відступу Росії з усіх окупованих територій у регіоні».

«Росія вже практично програла битви, якщо не повністю війну», – заявила Зурабішвілі.

Також президентка зазначила, що якщо Захід не вимагатиме від Росії повного виведення своїх військ у межах умов капітуляції, то зробить «ще одну велику помилку – таку вже велику, як у 2008 та 2014 роках».

Нагадаємо, у 2008 році під час війни з Грузією Росія відправила танки та війська в межах 20 миль від Тбілісі. Пізніше Кремль визнав два сепаратистські райони – Абхазію та Південну Осетію – незалежними. Це стало першим випадком односторонньої зміни кордонів держав, які виникли після розпаду Радянського Союзу в 1991 році. З того часу Росія розмістила там свої війська, окупувавши близько п’ятої частини грузинської території, яка залишається міжнародно визнаною частиною кавказької республіки.

Минулого року МЗС України у зв’язку з чотирнадцятою річницею збройної агресії РФ проти Грузії оприлюднило заяву, в якій наголосило, що Росія повинна деокупувати частини України та Грузії, захоплені нею у 2008 і 2014-2022 роках.

Водночас слід зауважити, що Грузія відмовилася надавати Україні військову допомогу, а також не підтримала санкції проти РФ. 7 грудня прем’єр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що уряд Грузії не надаватиме військову допомогу Україні. У цьому питанні позиція Тбілісі не змінилася.

22 жовтня президент України Володимир Зеленський запропонував створити міжнародні майданчики для деокупації територій Молдови, Грузії та Японії, які тимчасово перебувають під контролем РФ.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter