Президент Італії підписав указ про розпуск парламенту

Своє рішення Серджо Матарелла (по центру) ухвалив після консультацій із спікерами обох палат італійського парламенту

Президент Італії Серджо Маттарелла у четвер, 21 липня, розпустив обидві палати парламенту — Сенат Республіки та Палату депутатів. Про це повідомляє Twitter його адміністрації.

Повідомляється, що Матарелла сьогодні заслухав голів обох палат парламенту і відповідно до конституції країни підписав указ про розпуск Сенату Республіки і Палати депутатів.

Своє рішення Матарелла ухвалив після консультацій із спікерами обох палат італійського парламенту відповідно до статті 88 Конституції країни, зазначає італійська газета La Repubblica.

Перед тим Матарелла з другого разу прийняв відставку прем’єра Маріо Драгі, який сьогодні знову подав у відставку. Перед цим Сенат висловив йому довіру, однак прем’єр вважає, що пакт, який підтримував уряд національної єдності, перестав діяти і необхідно перезапустити уряд. Зокрема, через те, що депутати від ключової партії «Рух п’яти зірок», яка входить до коаліції, не брали участь у голосуванні за вотум.

«Рух п’яти зірок» виступив проти ухвалення декрету щодо згладжування інфляції та зниження цін на енергоресурси. Італійські аналітики вказували, що критика пакету документів зумовлювалася чварами у правлячій коаліції.

Таким чином, в Італії мають відбутися дострокові вибори. Італійські ЗМІ називають найбільш імовірною датою їхнього проведення 25 вересня.

Минулого тижня Серджо Маттарелла не прийняв відставку Драгі. Той погодився продовжити роботу, якщо партії будуть готові підтримати його уряд. Незабаром після цього члени коаліції Вперед, Італія, Ліга і Рух п’яти зірок (M5S) бойкотували вотум довіри в Сенаті, відкинувши заклик Драгі об’єднатися.

Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо раніше заявляв, що відставка Драгі ставить під загрозу, зокрема, поставки військової допомоги Україні. Драгі під час свого виступу в парламенті 20 липня називав допомогу Україні одним зі своїх пріоритетів.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter