Росія вербує шпигунів серед жителів Норвегії

«Російське географічне товариство» намагається вербувати шпигунів у Норвегії серед простих людей для збору інформації про військові бази та об’єкти енергетики країни. Товариство очолює міністр оборони РФ Сєрґєй Шойгу, воно не перебуває під жодними санкціями ЄС чи США.

Про намагання Росії будувати шпигунську мережу в Норвегії розповіли журналісти телеканалу «Настоящее время» спільно з російським розслідувальним проектом «Система».

З журналістами зв’язався чоловік, який тривалий час живе в Осло і має норвезьке громадянство. Він заявив, що його намагалися завербувати агенти російських спецслужб, які діяли під прикриттям «Російського географічного товариства». Журналісти повідомили, що чоловік надав їм імена й контактні дані вербувальників, а також аудіозапис розмови з одним із них.

Чоловік розповів, що з ним зв’язалася людина, яка представилася працівником «Російського географічного товариства». За його словами, його просили зняти «військові бази» та, ймовірно, об’єкти енергетичної інфраструктури в містах на півночі Норвегії, а тоді «з’їздити на географічну конференцію в Мурманськ або Архангельськ».

«Вони хотіли всілякі репортажі, наприклад, з однієї мечеті: був якийсь скандал, що два хлопці з колишніх радянських республік, мусульмани, заявили про одностатевий шлюб. Який зв’язок між ЛГБТ, мусульманами й географічним товариством – для мене загадка», – розповів житель Норвегії, якого намагалися завербувати росіяни.

«Найголовніше, що мене напружило, – те, що одного разу все-таки сказали: треба з’їздити в Альту, Тромсе [міста на півночі Норвегії], і мимохідь пролунало “військові бази”, і якось там цю справу зняти», – додав він.

За словами чоловіка, ім’я якого журналісти змінили з міркувань безпеки, вербувальники пропонували за зйомку «репортажів» великі гроші – понад тисячу доларів за один день зйомок.

Начальниця відділу безпеки департаменту контррозвідки Норвегії Ханне Блумберг підтвердила, що російські спецслужби намагаються встановити контакт із людьми через соцмережі.

«Пропонують “короткочасну співпрацю” і гроші за те, щоб сфотографували щось або отримали про щось інформацію. Ви передаєте її людині, яку ви навіть ніколи не бачили, і отримуєте за це гроші», – описала схему Блумберг.

За її словами, росіяни для шпигунства часто шукають вразливих людей — тих, хто відчуває труднощі в особистому житті, самотні або мають проблеми з грошима. «Вони шукають у людині своєрідну кризу, коли оцінюють, чи буде ця людина корисною як джерело, чи ні. Але загалом, я думаю, що пояснень стільки ж, скільки й випадків», – сказала представниця норвезьких спецслужб.

підполковник, старший викладач кафедри стратегічних комунікацій коледжу Норвезького університету оборони Гейр Хоген Карлсен сказав журналістам, що в Норвегії Кремль цікавлять не лише військові бази. «У нас є низка установок, що переробляють газ, є термінали на континенті, які приймають газ, є виробничі потужності, більшість з яких розташовані під водою, є 8800 кілометрів трубопроводів. Тож це величезна і складна мережа інфраструктури, і, звісно, у нас є всі системи контролю та управління, які є можливими цілями, наприклад, для кібератак», – вважає він.

Журналісти також зібрали інформацію про двох представників «Російського географічного товариства», які займаються вербуванням норвежців. Відкриті дані свідчать про зв’язок цих людей зі спецслужбами. Так, один з них, як з’ясувалось, працював у сфері «міжнародних відносин» в органах влади на півночі Росії. Як пояснили журналісти, нерідко розвідники влаштовуються на роботу саме за дипломатичною лінією. Інформацію про вербувальників журналісти передали норвезькій поліції.