Як виростити мандарину з насінини у власному будинку: посів, догляд і росту

Як виростити мандарин з кісточки у себе вдома

Мандарин – це один з найпопулярніших цитрусових фруктів, який має неперевершений смак і аромат. Якщо ви хочете мати свіже й смачне плодоносне дерево мандарина у себе вдома, то це абсолютно реально зробити. Для цього необхідно лише мати кісточку від мандарина, відводити невелику площу для росту рослини і дотримуватися певних правил догляду.

У першу чергу, мандарин потребує достатньо світла для нормального росту. Розмістіть його висотою близько 0,5-1 метра від вікна, де є достатньо сонячного світла. Також можна використовувати спеціалізовані лампи для рослин, які забезпечать йому необхідну кількість світла. Важливо пам’ятати, що у мандарина відсутні додаткові пагони, тому необхідно періодично повертати рослину на 180 градусів, щоб забезпечити рівномірне освітлення.

У домашніх умовах можна виростити мандарин з черешка плоду. Візьміть кісточку і промийте її під прохолодною водою, щоб видалити залишки м’якоті. Потім покладіть її вологою глиняною землею до глибини приблизно 2 сантиметрів, забезпечуючи добрий зв’язок з грунтом. Після цього потрібно полити горщик з мандарином водою і регулярно поливати рослину, доглядаючи за нею.

Як правильно виростити мандарин вдома

Як правильно виростити мандарин вдома

Мандарини – чудові плоди і декоративні рослини одночасно. Якщо ви хочете виростити мандарин вдома з кісточки, то потрібно дотримуватися певних правил.

На початку варто підготувати кімнатний мандарин до посадки. Він повинен рости у світлому просторі з достатньою кількістю світла. Не забудьте поливати мандарин регулярно, через кожні 2-3 дні, але не злишатися вологою, щоб не переорати коріння.

Після появи маленькими листочками на черешок можна посадити мандарин в горщик з підготовленим грунтом. Важливо використовувати спеціалізований грунт для цитрусових рослин, який містить всі необхідні речовини для зростання.

Трохи пізніше, приблизно через 2-3 місяці, ви можете начинати періодично підживлювати рослину спеціальними добривами для цитрусових. Це допоможе забезпечити мандарину всі необхідні мікроелементи і поживні речовини для високої врожайності.

У випадку, якщо рослина рости занадто густо і досягла висоти вище 40 см, можуть бути потрібні обрізка гілочок. Обрізані гілочки можна використовувати для розмноження мандарину шляхом посадки їх в грунт. Таким чином, ви отримаєте нову рослину.

Не забувайте про потреби мандарина у волозі та високій вологості повітря. Тому регулярно зволожуйте листочки рослини, а також розміщуйте поруч з нею піддон з вологою глиною або відкритий резервуар з водою, щоб підтримувати підвищену вологість у приміщенні.

Як виростити мандарин з кісточки

Як виростити мандарин з кісточки

Якщо ви хочете виростити мандарин у себе вдома, є кілька простих кроків, які потрібно дотримуватися. Для цього вам знадобиться мандаринова кісточка, яку можна знайти в мандарині, який ви вживали. Коли ви вже маєте кісточку, почніть процес вирощування.

Спочатку покладіть кісточку в маленький горщик зі світлом грунтом. Важливо дати рослині достатньо світла, тому розташуйте її в яскравому місці, де є доступ до природного світла. Періодично поливайте рослину, трохи зволожуючи грунт, але не перенасичуйте його вологою.

Після деякого часу ви побачите, як з мандаринової кісточки виростуть перші листочки. Це означає, що ваша рослина успішно росте. Далі можна трохи збільшити полив, але не перестараждайтеся, оскільки це може пошкодити маленькі гілочки.

Мандаринова рослина може рости до висоти близько 60-70 сантиметрів. З часом вона може навіть зацвісти та дати плоди, але це випадковість. Для того, щоб шанси на плодоношення були більшими, доглядайте за рослиною, забезпечуючи їй витримані умови.

Якщо ви бажаєте піклуватися про мандаринову рослину на професійному рівні, зверніться до спеціалізованого магазину або годувальника рослин. Вони можуть надати вам рекомендації та поради щодо догляду за мандарином, тому ваша рослина буде чудово рости та розвиватися.

Пересадка

Пересадка

Після того, як мандаринову кісточку вже вирощено у власних умовах, настав час думати про пересадку рослини. Це може знадобитися, наприклад, якщо мандаринове деревце вже виросло і потребує більш комфортних умов життя.

Пересадку краще робити навесні, коли рослина активно починає рости. Найперше треба підготувати новий горщик, який повинен бути спеціалізованим для кімнатних рослин. Зверніть увагу на розмір горщика – він повинен бути трохи більший, ніж попередній, але не занадто великий, щоб мандарин не “затонув” в грунті.

Перед пересадкою рослини треба добре полити, щоб грунт був вологим. Потім, обережно витягнувши мандаринову кісточку разом з комом землі, пересадіть її в новий горщик, додайте трохи грунту зверху. Не засипайте грунтом занадто густо, дайте мандарину простір для дихання.

Після пересадки мандарин потребує додаткового догляду. Розмістіть горщик з рослиною на світлому вікні, але обережно – не пряме сонячне проміння може пошкодити листочки. Також варто регулярно поливати рослину, але не заливати. Частота поливу залежить від вологості грунту – періодично перевіряйте його стан.

Прищеплення

Прищеплення

Мандарини – чудові фрукти, які можуть виростати із кісточок, що знаходяться у середині. Це дуже цікавий процес, який можна спробувати організувати вдома. Щоб зробити прищеплення, спочатку потрібно трохи підготувати кісточки.

Можна розкласти кісточки мандаринів на папері і залишити на декілька днів, щоб вони трохи підсохли. Потім треба трохи підняти одну частину шкірки і вийняти кісточку з фрукта. Можна також спробувати проклюнути кісточку з мандарину, але цей спосіб є трохи складнішим.

Після підготовки кісточок треба їх висадити у горщик з грунтом. Кісточки потрібно висаджувати вертикально на глибину близько 2-3 см. Потім треба полити грунт водою і помістити горщик на яскраве місце, де рослина буде отримувати достатньо світла.

Після посадки і поливання треба почекати. Через деякий час (зазвичай 2-3 тижні) з кісточки повинні вирости маленькі рослинки. Це – перші ознаки того, що прищеплення вдалося. Тепер треба трохи доглядати за рослинами.

Періодично слід поливати рослинки, але не переливати. Також можна трохи підкормлювати їх спеціалізованим добривом для кімнатних рослин. Коли рослинки стануть більшими, їх можна пересадити в більший горщик з більшою кількістю грунту.

Поступово мандарини будуть рости і розвиватися. Вони піднімуться висотою, утворять гілочки і почнуть рости листочки. З часом рослинки можна буде пересадити в більший горщик та далі доглядати за ними. Таким чином, з кісточок мандаринів можна виростити чудові рослини вдома.