Польські опозиційні партії висунули Дональда Туска на посаду прем’єр-міністра

Дональд Туск має шанси вдруге стати прем’єр-міністром Польщі

Три опозиційні польські партії, які пройшли до парламенту за результатами виборів 15 жовтня, заявили, що мають спільного кандидата на посаду прем’єр-міністра, і цим кандидатом є лідер «Громадянської платформи» Дональд Туск, пише у вівторок, 24 жовтня, Rzeczpospolita.

Як йдеться в повідомленні, на вівторок і середу в Президентському палаці заплановані консультації між президентом Анджеєм Дудою та представниками виборчих комітетів, які будуть представлені в Сеймі 10-го скликання. Офіційні результати виборів показують, що в новому Сеймі правляча дотепер партія «Право і Справедливість» матиме 194 місця, «Громадянська платформа» – 157, «Третій шлях» – 65, «Нова лівиця» – 26, а «Конфедерація» – 18. Можлива коаліція «Громадянської платформи», «Третього шляху» й «Нової лівиці» матиме 248 голосів.

Водночас «Права і Справедливості» висловили сподівання, що місія формування уряду буде покладена на партію, яка отримає найбільшу кількість голосів. Опозиційні політики, зі свого боку, стверджували, що оскільки нинішня опозиція матиме більшість у новому Сеймі, то її кандидат повинен бути призначений прем’єр-міністром.

Представники партії «Право і Справедливість» припустили, що може бути сформована коаліція PiS-PSL (PSL пройшла до парламенту в складі «Третього шляху»), тоді як представники PSL відкинули такий сценарій.

Нагадаємо, що 66-річний Дональд Туск вже був прем’єр-міністром Польщі в період з 9 листопада 2007 до 22 вересня 2014 року. Потім, з 2014 до 2019 року, він був головою Європейської ради, а потім, до червня 2022 року, був президентом Європейської народної партії. У жовтні 2021 року Туск очолив «Громадянську платформу».