Для Путіна дезінфікували сніг на цвинтарі, де він покладав квіти – фото

Перед приїздом президента Росії Володимира Путіна на Піскарівський цвинтар в Петербурзі, де відзначали день зняття блокади Ленінграда, там дезінфікували навіть сніг, розповідають очевидці.

Зокрема, про це розповіла “Новой газете” співробітниця меморіалу екскурсовод Маргарита Ніколаєва. ВВС також з нею поговорила та розповідає подробиці про антиковідні заходи під час візиту Путіна.

Напередодні кадри, де Путін йде Піскарівським цвинтарем, а петербуржці стоять за огорожею цвинтаря, викликали великий резонанс.

Навальний опублікував розслідування про “палац Путіна”. Головне і вражаюче
27 січня петербуржці – в тому числі блокадники і ті, у кого в блокаду загинули родичі, – приходять на Піскарівський меморіальний цвинтар, місце масового поховання захисників та жителів Ленінграда, які загинули в блокаду під час Другої світової війни.

У Путіна там похований брат, він багато разів цього дня відвідував меморіал. Але цього року через пандемію обмеження, пов’язані з візитом президента, виявилися незвичними.

Зокрема, людей на цвинтар не пускали від ранку до від’їзду президента, і їм довелося чекати за огорожею, попри снігопад та мороз.

Екскурсовод Ніколаєва потрапила на відео у ЗМІ після того, як вийшла за огорожу цвинтаря, щоб попередити присутніх, що до 15.00 вхід буде зачинено. Вона розповіла, що людей не пускають на цвинтар під час візитів високопосадовців щороку – не лише коли приїжджає президент.

Звичайною, за її словами, була також присутність снайперів на даху вхідного павільйону – фотографія у ЗМІ, на якій видно снайперів, не була фейком, підтвердила вона. Проте силовики, згідно з її спостереженнями, цього разу звернули увагу на те, наскільки безпечний сніг на цвинтарі.

“Приблизно за пів години [до візиту Путіна] приїхала спецмашина, звідти вийшли люди, обробили чимось кучугури та поїхали, – розповіла вона “Новой газете”. – Сніг раніше ніколи не обробляли”.

Ніколаєва визнає, що сама не бачила, як дезінфікували сніг, але це бачили кілька її колег: “Вони розповіли, що приїхали фахівці та обробили сніг”.

Незвичайними були, за словами Ніколаєвої, металошукачі біля входу на цвинтар, а також заклеєні малярною стрічкою камери біля монумента.

“Вони транслюють відео до кабінету звукорежисера, який за ними орієнтується, коли вмикати той чи інший звук. Але заклеїли лише частину камер – можливо, щоб не було видно співробітників охорони поряд із Путіним, а звукорежисер бачив би лише президента, коли це необхідно”, – припустила Ніколаєва.


167