Лікарі розповіли, чим потрібно займатись людям літнього віку, щоб прожити довше

Згідно з нещодавно проведеним дослідженням американських вчених за участю 270 тис. людей віком 59−82 років, фізична активність суттєво зменшує ризик передчасної смерті, у тому числі від онкологічних захворювань. 12-річне спостереження людей з різним рівнем фізичної активності показало, що любителі активного відпочинку живуть довше в середньому на 13%.

Більшість учасників приділяли тренуванням 7.5−15 годин на тиждень, відповідно до рекомендацій Міністерства охорони здоров’я та соціальних служб США, пише “НВ”.

Зокрема, до цього часу входять 2,5−5 години аеробних навантажень помірної інтенсивності на кшталт швидкої ходьби, а також 1,25−1,5 години інтенсивних тренувань (біг, їзда на велосипеді).

Найбільш вражаючі результати показали бігуни — у цій групі смертність суттєво знизилася з усіх причин, у тому числі від раку — на 19%.

Теніс і бадмінтон теж опинилися серед найефективніших методів продовження життя. Вони знижували ризик на смерті в середньому на 16%, а від серцево-судинних захворювань на цілих 27%.

“Ці заняття вимагають синхронної роботи багатьох м’язів, а також зорово-моторної координації, крім того, вони викликають переривчасті сплески дуже високої інтенсивності, що несе велику користь організму”, — пояснили автори дослідження.

Також спостереження показало, що більший час, наданий тренуванням, приносив більше зниження смертності.

Для порівняння, невелика частина респондентів, яка приділяла активному відпочинку менше рекомендованих 7,5−15 годин на тиждень, показала лише 5% зниження смертності порівняно з середнім у популяції.

Автори роботи дійшли висновку, що фізичні навантаження у похилому віці необхідні. У майбутньому вони планують знайти види активності, які будуть ефективними для підвищення тривалості та якості життя, але водночас досить необтяжливими для учасників, щоб гарантувати регулярність тренувань.


205