На Харківщині перші чотири Захисники та Захисниці придбали житло коштом держсубвенції

Про програми соціального захисту для українських захисників, працевлаштування та оформлення пенсій говорили під час форуму «Харківщина. Ветерани. Єдність».

Відповідно до розпорядження Кабміну для Харківської області з державного бюджету виділено більш як 209 мільйонів гривень для виплати 85 особам грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення. В межах програми 4 українських захисника вже отримали кошти та придбали житло. 

«В умовах повномасштабного вторгнення одним із ключових аспектів державної політики є підтримка ветеранів війни, членів їхніх сімей, членів сімей загиблих воїнів. Харківською ОВА та профільними Департаментами забезпечується реалізація державних програм щодо соціальних підтримок визначеної категорії. Ця робота залишається пріоритетною», – зазначив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. 

Крім того, продовжує діяти програма грошової компенсації родинам загиблих або зниклим безвісти воїнам, захисникам, які отримали інвалідність внаслідок бойових дій. Від початку року виплату здійснено на загальну суму більш як 8 мільйонів гривень. 

«Ще одна державна програма – професійна адаптація осіб, які звільняються або звільнені з військової служби. Орієнтовна середня вартість навчання складає 14 357 гривень. На підставі укладеного договору надавачі послуг за навчання за професією. Потреба в коштах за здійснення заходів із професійною адаптацією ветеранів і членів їхніх сімей захисників і захисниць України в Харківській області склала 778 тисяч гривень для 56 осіб. Станом на сьогоднішній день заходами з професійної адаптації охоплено 15 ветеранів на суму 105 тисяч гривень», – повідомила директорка Департаменту соціального захисту населення ХОВА Ольга Борщ. 

Крім того, Головним управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області спільно з профільними Міністерствами здійснюється забезпечення пільгами та субсидіями ветеранів. В серпні 2024 року проведено нарахування 91,6 тисячам отримувачам житлових субсидій та 61,8 тисяч пільг. 

Від початку року в країні також діє експериментальний проєкт, де на базі центрів професійно-технічної освіти, українські захисники можуть отримати підвищення кваліфікації або нову професію за 400 освітніми програмами. Програмою на Харківщині скористалися 27 учасників бойових дій. 

«На базі обласного центру зайнятості триває успішна реалізація програми навчання за ваучерами. Ваучером можна покрити 30 280 гривень в будь-якому навчальному закладі за 124 професіями та спеціальностями. На сьогодні в Харківській області цією програмою скористалося 19 ветеранів. Найбільш популярні спеціальності – психологія, менеджмент, економіка, автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка, кібербезпека та захист інформації», – зазначив директор Харківського обласного центру зайнятості Олександр Котуков. 

Також учасники бойових дій та члени їх сімей користуються програмою єРобота. Від початку дії програми 12 ветеранів та 7 членів родин військових отримали 9 мільйонів гривень на розвиток власного бізнесу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *