Допомагав перетнути кордон чоловікам призовного віку: слідчі Харківщини повідомили про підозру адвокату

Замість надання юридичної допомоги, юрист підшукував «клієнтів» та організовував їх переправлення в напрямку Молдови поза пунктами перетину кордону невеликими групами. 

Слідчі встановили, що до 45-річного підозрюваного звернувся за консультацією чоловік, який хотів оновити свої дані й отримати військовий документ у ТЦК та шукав представника. Однак зловмисник повідомив, що чоловіка все одно мобілізують до лав ЗСУ та що він на постійній основі допомагає громадянам України перетнути державний кордон поза наявними пунктами пропуску, тобто «в чорну». Він зазначив, що успішно переправив через кордон понад 20 груп. Це коштує 7 тисяч євро або 7500 доларів США з однієї особи. Щонайменше в одній групі 4 особи. 

Чоловік отримав покрокову інструкцію з переправлення з території Вінницької області в напрямку Молдови через тимчасово окуповану територію Придністров’я. На одній із залізничних станцій він разом з ще одним «клієнтом» отримав від співучасника підозрюваного мапу з прокладеним маршрутом через лісовий масив до державного кордону. Сам процес перетину кордону координатор скеровував через геолокацію.  

Усі протиправні дії правоохоронці задокументували. Наразі 45-річному адвокату повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Встановлюється повне коло осіб, причетних до злочину. Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочину. 

Досудове розслідування здійснюють слідчі  відділення поліції № 2 Харківського РУП № 1 ГУНП в Харківській області під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури та оперативним супроводом підрозділ 4 прикордонного загону Державної прикордонної служби України.

Відділ комунікації поліції Харківської області 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *