На Харківщині відбулося виїзне засідання Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики

Захід пройшов за участі Міністра культури і стратегічних комунікацій України Миколи Точицького. До зустрічі долучилися заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська, народні депутати України, представники Українського інституту книги, Державного комітету телебачення і радіомовлення, Української асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів.

Учасники засідання обговорили нагальні питання щодо відновлення та розвитку вітчизняної галузі книгодрукування й книгорозповсюдження, підтримки підприємництва та створення умов для зростання читацького потенціалу у сучасному суспільстві в умовах повномасштабної війни.

«У червні 2022 року Верховна Рада ухвалила рішення про заборону ввезення літератури російського походження, адже книги мовою ворога, що насаджують ворожу свідомість, є додатковою прямою загрозою для українського народу. За час повномасштабної війни Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики та Уряд вилучили з українського книгообігу понад 8 мільйонів російськомовних видань. Ця робота продовжується. Разом із тим ми докладаємо максимум зусиль, щоб наповнити українські полиці саме українськими книгами. Щиро вдячний книговидавцям, владі, бізнесу, які, попри труднощі, продовжують відстоювати українське слово. Попереду маємо багато викликів, але, впевнений, разом подолаємо їх!», – сказав Міністр культури і стратегічних комунікацій України Микола Точицький.

Книговидавнича галузь Харківщини відіграє важливу роль у розвитку економічного потенціалу України. На сьогодні 78% книговидання в країні забезпечують 5 друкарень Харкова, з яких 4 виконують державне замовлення на друк підручників для Міністерства освіти та науки України, зокрема для шкіл національних меншин. Внаслідок повномасштабної війни підприємства цієї галузі зіткнулися з проблемами друку та збуту продукції. Харківська ОВА підтримує книговидавництво, зокрема через обласні програми розвитку читання та книгорозповсюдження.

Мережа Харківської області нараховує 733 бібліотеки. Через наближеність до зони бойових дій припинили роботу 185 закладів, 30 з них внаслідок ворожих обстрілів зруйновано повністю, 93 – пошкоджено. На сьогодні у громадах області роботу 4 бібліотек було відновлено. Під час засідання заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська звернулася до членів комітету з пропозицією розробити та ухвалити державні програми щодо відновлення бібліотек, зокрема, у Харківській області.

«В межах Програми розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2024-2028 роки у поточному році за кошти регіонального бюджету обласними бібліотеками придбано 1539 примірників книг вітчизняних видавництв на загальну суму майже 550 тисяч гривень. Значна частина придбаних книг поповнить книжковий фонд Молодіжного Хабу, створеного на базі Харківської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва», – зазначила Віта Ковальська.

В ході візиту члени Комітету відвідали Харківську обласну бібліотеку для дітей та юнацтва, де ознайомилися з роботою Молодіжного Хабу, низку харківських книгарень і вшанували пам’ять загиблих дітей.

Робота з підтримки галузі та відновлення інфраструктури триває, і Харківська обласна військова адміністрація продовжує докладати зусиль для стабільного функціонування ключових підприємств і бібліотек регіону.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *