Учні 4, 9 та 11 класів цьогоріч не здаватимуть ДПА

Про це 11 травня на брифінгу повідомила директорка Департаменту науки і освіти Харківської обласної адміністрації Анжеліка Крутова.

Рішення щодо скасування державно-підсумкової атестації для дітей, які закінчують певний ступінь навчання, було прийнято у зв’язку зі встановленням на всій території України режиму надзвичайної ситуації, який подовжено до 30 червня.

«Пунктом 6 розділу 4 порядку проведення ДПА встановлено, що здобувачі освіти, які проживають у зоні надзвичайної ситуації природного та техногенного походження, звільняються від атестації за рішенням Міністерства освіти та науки або місцевих органів управління освітою; учнів, що завершують 4 та 9 класи, звільнено від проходження ДПА згідно з листом МОН від 3 березня. Відповідно до пункту зазначеного порядку, здобувачам освіти, звільненим від атестації, у відповідному свідоцтві про отримання певного рівня освіти робиться запис «звільнено» замість оцінки», – зазначила Анжеліка Крутова.

Учні 11 класів також звільняються від ДПА у 2021 році. Це стосується і претендентів на отримання золотої чи срібної медалі. Така ініціатива пов’язана з мінімізуванням ризиків зараження COVID-19 під час проходження підсумкової атестації.

«Учні, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти, цього року мають право пройти ДПА, зокрема, у формі ЗНО за власним бажанням. Окремі категорії здобувачів освіти можуть пройти ДПА у закладах освіти. Це, наприклад, здобувачі загальної середньої освіти Міжнародної української школи, громадяни України, які завершили навчання і отримали документ про відповідний рівень за кордоном, ті, хто здобувають загальну середню освіту за вечірньою або заочною формою освіти», – додає директорка Департаменту науки та освіти.

Освітній процес на Харківщині закінчується 4 червня 2021 року. Чи проводити останні дзвоники, навчальні заклади вирішуватимуть самі. Але вони мають бути проведені з дотриманням усіх обмежень «жовтої» зони.

Також Анжеліка Крутова нагадала, що вже 21 травня розпочнеться основна сесія ЗНО, яка продовжиться до 15 червня. А з 29 червня по 16 липня пройде додаткова сесія ЗНО. Усі етапи ЗНО відбудуться у заплановані терміни, повідомляють в обласній адміністрації, не залежно від рівня епідеміологічної небезпеки.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація