Затвердили обласну програму з підтримки української мови

Розроблений ХОДА документ 25 листопада підтримали депутати Харківської облради під час чергової сесії.

Як зазначив заступник директора Департаменту науки і освіти Харківської ОДА Володимир Ігнатьєв, комплексна програма «Розвиток та функціонування української мови як державної в Харківській області на 2022 – 2025 роки» – перша програма на Харківщині, що окрема присвячена цій проблематиці. Хоча до цього в Програмі розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» завжди існував відповідний розділ. 

«За результатами зустрічі із уповноваженим із захисту української мови цього року було вирішено розробити таку програму. Окрім коштів, які надаватимуться з обласного бюджету на розвиток української мови, також отримаємо підтримку з державного та місцевих бюджетів», – розповів Володимир Ігнатьєв. 

За Програмою передбачена низка заходів. Так, для посадових осіб місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування будуть проведені науково-практичні конференції, семінари із питань підвищення рівня володіння державною мовою. 

Окремі культурні, просвітницькі, освітні та громадські заходи і курси влаштують для населення області, зокрема, – і для тих, хто не мав можливості опанувати українську мову. Для навчальних закладів поповнять бібліотечний фонд методичними та дидактичними посібниками, а також розширять бібліотеки фахових передвищих закладів мистецької освіти україномовною літературою. Одним з важливих напрямків поширення української мови стане проведення в закладах освіти для педагогічних та науково-педагогічних працівників науково-практичних конференцій, семінарів, інших заходів, спрямованих на підвищення якості викладання державною мовою. Зокрема, буде розроблено та впроваджено спецкурс для керівників закладів загальної середньої освіти за темою: «Культура мовлення. Ділова українська мова». 

Окрім цього, для вчителів різних навчальних предметів розроблять спецкурс за темою: «Формування ключової компетентності щодо вільного володіння державною мовою». Додатково для вчителів української мови та літератури організують роботу педагогічної майстерні «Література рідного краю. Минуле – сучасне – вічність: талановиті письменники Харківщини». Також буде створено онлайн-школи грамотності «Український правопис: курс оновлення знань» для вчителів-філологів і вчителів різних навчальних предметів. 

Безбар’єрність – однин з ключових моментів у програмі. Наприклад, буде надана підтримка жестомовних осіб з інвалідністю шляхом поширення української жестової мови. До того ж програма спрямована на сприяння функціонуванню державної мови не тільки в освіті та культурі, а й в інформаційному просторі, на підвищення її престижу, застосування у сфері обслуговування споживачів та у сфері транспорту. Однією ж із головних цілей програми є підвищення рівня володіння державною мовою серед населення області.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація