У Лозівському районі необхідно закрити половину шкіл +vd

ТРК

На освіту району держава цьогоріч виділила на 8 млн. грн. менше, ніж необхідно. Усім школам грошей вистачить лише до осені, констатують в РДА.

З першими про можливе закриття школи посадовці говорили з мешканцями села Кінне. Розповіли батькам про дефіцит коштів і брак кадрів. Однак самі селяни запевняють, справжня причина – відсутність на території їхньої сільради заможних фермерів. В умовах фінансової скрути вони могли б взяли на себе частину витрат. У сусідніх селах такі аграрії є, тому там школи збережуть, переконані люди.

Не чиїсь, а в першу чергу інтереси дітей переслідують в районному управлінні освіти, наголошує його керівник Володимир Музика. Запевняє, умови навчання у сусідніх садівській та шатівській школах кращі, ніж у Кінному. Там є відремонтовані і теплі спортзали та їдальні.

Перелік шкіл, які оптимізовуватимуть, вирішуватимуть на сесії районної ради. Підстава для цього – бюджет на 2015 рік. Його затвердили на засіданні райради 21 січня. Лише освіта та медицина за ним не забезпечені на 25 мільйонів гривень. Перекривати дефіцит дотацією, як це було торік, цьогоріч держава та область не будуть, тому треба вкладатися у вже затверджені суми, говорить перший заступник голови райдежрадміністрації Олександр Жидков.

За словами районних посадовців, у держсубвенції на освіту для Лозівського району не врахували надбавки вчителям. Без них зарплати педагогів будуть рівні мінімальним — трохи більше 1200 гривень. Плюс у субвенції не відображене фінансування НВК, тобто шкіл з дитсадками. Таких у районі 15.

Перш ніж влаштовувати оптимізацію освітньої мережі, депутати райради домовилися, відправити звернення Прем’єр-міністру України і в облраду. У такий спосіб повідомити законодавців та розподільників коштів, що на Лозівщині будуть вимушені закривати школи, якщо не отримають додаткових грошей.

Навіть у разі оптимізації шкіл у райдержадміністрації обіцяють вирішити питання з підвозом дітей та організувати охорону навчальних закладів, щоб їх не розікрали. Те, що школу після закриття розтягнуть, бояться і у Кінному. Люди говорять, для них залишитися без навчального закладу – велика трагедія, бо тоді може опустіти й село.

_____________________________

Многие родители мечтают дать своим детям только самое лучшее. Лучшие игрушки, лучшую одежду, лучшую еду и конечно же хорошее образование. И такую возможность вам дает образование в Германии. Высокий уровень образования, который откроет двери личностного и карьерного роста. 

_____________________________

На правах реклами

  {youtube}jBh70Ah63iI{/youtube}