«Гарантії безпеки»: Москва висуває нові вимоги

Росія, в черговий раз, намагається маніпулювати українсько-румунськими відносинами. Цього разу Кремль висунув нові вимоги щодо “гарантій безпеки”, згадавши Болгарію та Румунію.

Вимоги РФ

Росія висунула вимоги до НАТО з приводу не вступу України і Грузії в Альянс, але на днях в МЗС РФ заявили, що російські пропозиції щодо “гарантій безпеки” мають на увазі також виведення сил НАТО з Болгарії та Румунії.

Для Болгарії та Румунії вимога Москви означає, що НАТО повинно повернутися до конфігурації 1997 року.

“Йдеться про виведення іноземних сил, техніки і озброєнь та інші кроки з метою повернення до конфігурації станом на 1997 року на території країн, які не були членами НАТО на зазначену дату. До таких належать і Болгарія, і Румунія”, – зазначено в письмових відповідях Міністерства закордонних справ на питання, що надійшли до щорічної прес-конференції Сергія Лаврова.

Москва, зокрема, вимагає від західних партнерів юридичних гарантій відмови від подальшого розширення НАТО на схід, від приєднання до блоку України і від створення військових баз в пострадянських країнах.

Українсько-румунські відносин, як “кістка в горлі” для РФ

Нинішній етап українсько-румунських відносин характеризується сталими позитивними тенденціями, що дають підстави стверджувати про перспективу двосторонніх відносин та розбудову стратегічного партнерства між Україною та Румунією, що для РФ, як “кістка в горлі”.

Адже, Румунія перша серед держав членів ЄС ратифікувала Угоду про асоціацію між Україною і Євросоюзом. Бухарест активно вимагає посилення санкцій проти Росії як держави, що належить до ворожих згідно румунської Стратегії національної безпеки. Зовнішньополітичний вектор країни орієнтований, як і в офіційного Києва – посилення співпраці з ЄС та НАТО.

У квітні 2016 році Міністерство оборони Румунії навіть запропонувало ідею створення Чорноморського флоту НАТО за участі ВМС України.

Після анексії Криму Росія розглядається як загроза безпеці не лише Україні, але й Румунії теж. Після цього відносин між Румунією та Україною стали більш конструктивними, політики стали більш схильні до діалогу. Україна і Румунія, заради миру та стабільності, разом боряться із загрозами, які виходять з ситуації в регіоні.

Румунія зацікавлена в цілісності та інтеграції України до ЄС та НАТО

Дивлячись вперед Румунія може стати для України вигідним партнером і союзником. Позаяк обидві країни, станом на сьогодні, орієнтуються на євроатлантичний напрямок та мають спільні загрози з боку РФ в Чорноморському регіоні.

Незважаючи на складну історичну спадщину, наявні труднощі і проблеми, українсько-румунські відносини неухильно вступають у фазу прагматичного, взаємовигідного розвитку. Геостратегічне становище обох країн, їхні об’єктивні національні інтереси у важливих стратегічних питаннях поступово зближуються.

Розвиток та удосконалення потенціалу геостратегічного, торговельно-економічного, людського і культурного українсько-румунського співробітництва на засадах добросусідства, обопільної довіри та поваги до інтересів кожної з сторін, конструктивізму та взаємовигідного партнерства є важливими факторами у справі забезпечення і зміцнення стабільності, безпеки та співробітництва як у регіоні, так і в Європі.

А Москва й надалі буде придумувати нові вимоги, нові фейки, щоб просувати лише власні, амбіційні, геополітичні інтереси.


79