Ліквідаторів меншає: на Лозівщині з початку року померли троє чорнобильців

Сумну статистику повідомили під час відзначення 33 річниці з Дня аварії на Чорнобильській АЕС 26 квітня. Минулоріч померли 16 чоловік.

Усіх, хто ліквідовував наслідки аварії на Чорнобильській АЕС, у Лозовій вшанували у сквері Чорнобильців. Там провели мітинг-реквієм та згадали події тридцятитрирічної давнини.

Серед лозівських ліквідаторів Олександр Скопінцев. Чоловік запевнив, добре пам’ятає, коли влітку 1986 року, його – 30-річного молодого військового направили відновлювати залізничну колію до ЧАЕС.

 «Були направлені туди для відновлення залізничної колії від станції Янів до 1 та 2 енергоблоків. Путь проходил рядом с 4 энергоблоком метрах в 40-50. Руины видели, все остальное тоже видели», – Олександр Скопінцев, ліквідатор аварії на ЧАЕС.

З поставленою ціллю військові впоралися за 10 днів, однак наслідки тієї, здавалося б короткотривалої поїздки чоловік та його родина відчули вже за рік.

 «В 87 году я уже получил инфаркт, ну и общее состояние здоровья ухудшилось. То есть, буквально, не прошло и года, как это дело стало о себе говорить и напоминать. Ну, потом все хуже, хуже и хуже… 2 дочери у меня на тот момент уже было. Планировалось и сын – третьим, но пришлось отказаться после аварии», – Олександр Скопінцев, ліквідатор аварії на ЧАЕС.

 Ліквідовувати наслідки трагедії від «мирного» атома на початку 87 року поїхав і Василь Грабель. Його – 22-річного хлопця на кілька місяців відправили у зону відчуження.

 «Ліс валили біля Чорнобиля рижий – хоронили його під землю. Викорчовували і засипали піском. З марта по май 87 року», – Василь Грабель,  ліквідатор аварії на ЧАЕС.

Ліквідатори наголосили, зараз  їхні основні проблеми – низькі пенсії та часто дороге лікування, на яке не вистачає грошей.

 «Мы же не просим ничего такого. Мы просим выполнять законы, которые были приняты государством – связанные со льготами, с пенсионным обеспечением», – Олександр Скопінцев, ліквідатор аварії на ЧАЕС.

«Малі зарплати у нас, ну…пенсії. З ліками не дуже. Немає у списках тих ліків, які мають нам давати. Доводиться самим купувати, а вони не мало коштують. 600 гривень – це пачка, а їх треба штук 2-3, щоб  місяць пролікуватись. Це якраз уся пенсія йде» , – Василь Грабель,  ліквідатор аварії на ЧАЕС.

 

Подякувати ліквідаторам, за їхній подвиг прийшли керівники міста та району.

 «Міцного здоров’я вам та вашим сім’ям. Хочу запевнити, що ми знаємо ваші проблеми та  працюємо над ними. Ми завжди з вами. Тому, хочу ще раз сказати, що ваш подвиг, ваша праця – вона незабутня», – Олександр Жидков, перший заступник Лозівського міського голови.

«Об этом дне, о вашем подвиге нужно говорить, чтобы помнить. И чтобы этот день был для нас напоминание , чтобы мы научились ценить мир и спокойствие. Вам – крепкого здоровья, вашим семьям – светлого, чистого  неба над головой», – Ашот Керопов, голова Лозівської райдержадміністрації.

Голова Лозівського об’єднання «Союз Чорнобиль України» Олександр Дяченко також подякував ліквідаторам.

 «Хочется всем вам, в первую очередь, пожелать здоровья, мира и добра. Спасибо», – Олександр Дяченко, голова Лозівського об’єднання «Союз Чорнобиль України».

Трагічні події 33 річної давнини згадували і у Краснопавлівці. Живим та загиблим ліквідаторам подякували за їхню мужність, відвагу та жертовність.

 «Це пам’ятна дата. Пам’ятна – для того, щоб пам’ятали. Пам’ятали, як урок, пам’ятали, як застереження, пам’ятали про тих синів і дочок, які в тяжку хвилину не вагалися ні хвилини, і встали на допомогу. Саме завдяки їм, ми сьогодні тут», – Лариса Орлова, депутат Харківської обласної ради.

«Будьте здоровы, будьте счастливы, пускай в конце концов наше правительство обратит внимание на вашу жизнь, на ваши страдание, которые вы переносите после пребывания в той зоне», – Надія Сухих, Краснопавлівська селищна голова.

Усіх, хто віддав своє життя у боротьбі з атомом , вшанували хвилиною мовчання. До Пам’ятних знаків квіти поклали чорнобильці, керівники Лозівщини, від народного депутата України Анатолія Гіршфельда, нинішні захисники України, діти та усі небайдужі мешканці міста та району.