Лозова 20 лютого може залишитися без світла та води +vd

ТРК

Місто разом підприємствами, які тут розташовані, заборгувало «Харківобленерго» понад 40 мільйонів гривень, інформують енергетики.

Якщо «Харківобленерго» не отримає хоча б частину заборгованих грошей до 20 лютого, воно погрожує відключити Лозову від електроенергії. Світло горітиме лише у квартирах лозівчан, магазинах та у деяких приватних підприємствах. Про це говорили 14 лютого у мерії на нараді комунальників.

Аби уникнути глобальної темряви та зупинення роботи комунальних підприємств, їхні керівники звернулися до лозівчан з проханням заплатити за комунальні послуги.

Величезні борги

У лютому нинішнього року лозівчани рекордно заборгували за свої квартири. Такого провального місяця у Житловій управляючій компанії ще не бачили, говорить директор підприємства Сергій Єршов. За статистикою ЖУКа, станом на 12 січня рівень проплат лозівчан складав 34%, а за два тижні лютого – лише 14%. У результаті житловики недоотримали 1,25 мільйони гривень.

Через низькі проплати абонентів Житлова управляюча компанія не може заплатити енергетикам, наголошує її керівник. У ЖУЦі зараз обирають: пожертвувати зарплатами своїх працівників або все-таки залишити лозівчан без світла у під’їздах та на вулицях.

Воду вже намагалися відключити

Городян вже ледь не залишили без води, застерігає Сергій Костюк, директор КП «Лозоваводоканал». 13 лютого, говорить він, на підприємство приїхали енергетики, аби відрізати світло. Тоді врятувало лише втручання керівників міста. Енергетики дали відстрочку «Лозоваводоканалу» до 20 лютого.

Директор підприємства просить абонентів не допустити відключення, аби не залишитися без води. Він наголошує, що у разі відключення, після відновлення постачання якість води погіршиться, і аварії на водогонах почастішають. Без напору старі, іржаві труби всмоктуватимуть воду ззовні, а коли тиск відновлять, водогони можуть не витримати гідравлічного навантаження, пояснює Сергій Костюк.

А у тепловиків – газу не буде

Тепловиків розрахунки населення також не радують, каже директор «Теплоенерго» Леонід Глоба. Його підприємству вже хотіли перекрити газ. 13 лютого була така загроза, але ситуацію владнало керівництво міста, пояснює керівник.

Леонід Глоба також повідомив, що обласне керівництво попросило усіх тепловиків економити. У Лозовій на вихідні починають вимикати опалення в школах.

У боротьбі за проплати

Водяники стали знову перекривати каналізацію боржникам. Говорять, щобудня відключають до 5 квартир. А ось житловиків і вихідні не зупиняють. Сергій Єршов повідомляє, що вихідними, 15-16 лютого, його працівники підуть по квартирах боржників. Будинки з найменшими проплатами  позбавлятимуть частини комунальних послуг, а також розклеять на багатоповерхівках-боржниках попередження про те, що з 18 лютого вимикатимуть світло у під’їздах.           

Що робитимуть з боргами

Усі зібрані гроші комунальники пускатимуть на розрахунок з енергетиками, пояснює Сергій Єршов. Він не відкидає, що у Лозовій можуть пожертвувати і вивезенням сміття, аби лише не зупиняти комунальні підприємства та зберегти освітлення міста.

Цього можна уникнути, якщо люди почнуть активніше розраховуватися, а казначейство віддаватиме бюджетні кошти, говорили на нараді. Причини масової несплати лозівчан за квартири у місті до кінця ще не з’ясували, сказав Сергій Єршов.

У свою чергу енергетики скаржаться, що їм заборгували не лише бюджет та жильці: у переліку боржників — кілька великих підприємств, навіть залізниця.

Анна Скрипник

 {youtube}-acf2Qa2j2A{/youtube}