Президент України підписав закон

Законом  України № 657-VII внесено змін у Податковий кодекс щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення окремих його положень.

Президент України  підписав закон

Законом  України № 657-VII внесено змін у Податковий кодекс щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення окремих його положень.

Передбачено: скорочення строку попередження банками податкових органів про відкриття рахунків платників податків за 3 робочих днів до не пізніше ніж на наступний робочий день; скасування необхідності отримання свідоцтв про реєстрацію платника ПДВ; звільнення платників податків від обов’язкового повідомлення контролюючих органів про зміну даних, якщо такі дані внесено до єдиного держреєстру юросіб і фізосіб – підприємців.

Схвалений закон також передбачає, що анулювання реєстрації платника єдиного податку може здійснюватися у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом 2 кварталів поспіль.

При цьому у разі анулювання реєстрації платника єдиного податку за рішенням податкових органів суб’єкт господарювання може знову перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів.

Свідоцтво платника ПДВ вже з початку наступного року буде замінено випискою з відкритого реєстру, до якого всі платники матимуть вільний і безкоштовний доступ.

Певні спрощення передбачені і для інших категорій платників. Так, кожен підприємець, який не платить ПДВ, отримає право бути платником єдиного податку відразу після реєстрації.

Обов’язок платника повідомляти контролюючим органам про зміни в своїх даних буде скасовано, а державні установи будуть самостійно отримувати необхідні відомості в Єдиному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Закон набирає чинності з 01.01.2014 року.