новини Лозівської ОДПІ від 07.02.2018

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

 

Увага! Семінар– практикум 09 лютого 2018 року

Офіційне видання ДФС України «Вісник. Офіційно про податки » запрошує взятии  участь головних бухгалтерів,  бухгалтерів,cпеціалістівфінансових та податкових підрозділів  –  УСІХ ПІДПРИЄМСТВ та ФОП  у семінарі «ЗАКРИВАЄМО РІК: ЗВІТНІСТЬ ТА ВИПРАВЛЕННЯ  ПОМИЛОК»

Дата проведення  — 9 лютого 2018 року

Місце проведення  – м. Харків, вул.. Пушкінська, 84 – а (Бібліотечний корпус Юридичної академії)

Ключові спікери семінару представники Департаментів ДФС України

Для реєстрації на участь у  семінарі необхідно :заповнити заявку на сайті: event.visnyk. ua або  звернутися за телефоном (057) 717-03-69, (067) 506-58-66,Надія Ланова ,(044) 501-06-42, (066) 042- 21 -74, Оксана ВОРОБЙОВА ,чи написати листа  – [email protected]  або http://event.visnuk.com.ua/kharkiv/

 

Місцеві бюджети Харківщини отримали понад мільярд гривень податків і зборів

За січень 2018 року до місцевих бюджетів області надійшло 1 032,7 млнгрн., що на 28,0 % або на 226,2 млн. грн. більше минулорічного показника. Індикативний показник ДФС України виконано на 111,9 %, додатково отримано  109,4 млн. грн.

Основним джерелом надходження до місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб. За січень його фактично надійшло 574,1 млн. грн. Плюс у зрівнянні з минулим роком 156,2 млн.грн. (+ 37,4%).

Окрім того, до бюджетів місцевих громад протягом січня 2018 року надійшло: єдиного податку – 256,7 млн.грн. (збільшення з аналогічним періодом минулого року на 71,6 млн. грн.), земельного податку та орендної плати – 108,7 млн.грн. (збільшення з аналогічним періодом минулого року на 11,9 млн.грн.) та акцизного податку – 36,2 млн.грн.  тощо.

Кошти з місцевої скарбниці направляються на розвиток міста і області, тому у фіскальній службі приділяють саму пильну увагу адмініструванню платежів та сервісному обслуговуванню платників податків. При кожній інспекції працюють Центри обслуговування. Функціонує Електронний кабінет платника, зареєструвавшись в якому, можна надсилати звітність в електронному вигляді. З вересня минулого року почав працювати сучасний ЦНАП, в якому податкові послуги можуть отримати мешканці з усіх куточків  Харківщини.

 

Підроблені віски та коньяк через «Viber» – на Харківщині податкова міліція виявила справжнього алкогольного хакера

Працівники податкової міліції регіону в рамках операції «Акциз 2018»  припинили діяльність чергового незаконного цеху з виробництва лікеро-горілчаних виробів. Загальна сума вилучених ТМЦ складає понад 2 млн. грн., з яких підакцизних товарів на суму більше 1 млн. 500 тис. грн.

У ході проведення оперативно-слідчих заходів було встановлено, що 40-річний харків’янин відкрив підпільній цех з  масового виробництва горілчаних виробів. Громадянин – справжній винахідник. Горілку виробляв шляхом змішування спирту з водою. А ось  віски  та  коньячні напої –  шляхом змішування спирту з водою з  додаванням коньячних ароматичних добавок та паленого цукру. Далі він розливав свої суміші в тетрапаки, і не прості, а відомих торгових брендів.  Незаконно виготовлену фальсифіковану лікеро-горілчану продукцію  винахідник реалізовував через мережу Інтернет, мобільний додаток «Viber» та через кур’єрські служби доставки вантажів по усій території України.

В рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ч.1, ч.3 ст.204 Кримінального кодексу України.  

 

Понад 246,4 тис. автомобілів з іноземною реєстрацію знаходяться на території України незаконно

Протягом 2017 року в Україну було ввезено  понад 958,5 тис. транспортних засобів з іноземною реєстрацією. З них понад 209,6 тис. авто ввезено у режимі «транзиту» та майже 748,9 тис. автомобілів – у режимі «тимчасового ввезення».

Станом на 31 січня 2018 року на території України загалом перебуває майже 425,4 тис. транспортних засобів з іноземною реєстрацією. З них з порушенням терміну – понад 246,4 тис. автомобілів.

Так, з ввезених в режимі «транзиту» 100,9 тис. авто, які фактично перебувають на митній території України, понад 82,2 тис. ­– з порушенням терміну.

Із  324,5 тис. транспортних засобів, ввезених в режимі «тимчасового ввезення»,  понад 164,2 тис. –  перебувають на митній території України з порушенням терміну.

Загалом, упродовж 2017 р. митницями ДФС у відношенні громадян за ст. 470 Митного кодексу України (порушення термінів транзиту) складено 18 394 протоколи, за якими застосовано 109,3 млн. грн. штрафів За ст.481 МКУ (порушення термінів тимчасового ввезення) – 4 360 протоколів із сумою штрафів на 56,3 млн. гривень.

 

ДФС про подання звітності засобами Електронного кабінету

Для подання звітності засобами Електронного кабінету користувачу необхідно в приватній частині (особистому кабінеті) вибрати режим «Введення звітності», який надає користувачу можливість створити, редагувати, підписати та надіслати звітність до контролюючих органів. 

У режимі «Введення звітності» в панелі навігації необхідно обрати відповідний фільтр, а саме: Рік, Період та Тип форми. 

За замовчуванням користувач отримує перелік всіх звітів за відповідний звітний період. Звітний період (місяць, квартал чи рік) визначається двома параметрами – роком та місяцем.

Звертаємо увагу, що вибраний період Рік 2017 період грудень означає, що для перегляду і створення доступні форми щомісячної звітності за грудень 2017 року, квартальної за 4-й квартал 2017 року і річної за 2017 рік. 

Із запропонованого переліку форм, необхідно вибрати саме ту форму звітності, яка безпосередньо відповідає необхідному звітному періоду.

У разі виникнення питань з приводу користування Електронним кабінетом, платники податків мають можливість звернутися до ДФС за телефоном: 0-800-501-007.

 

IІ. Інформація для бухгалтерів

Деклараційна кампанія – 2018!

Основні випадки подання декларації про майновий стан і доходи та випадки, коли декларація не подається.

Так, обов’язок щодо подання податкової декларації виникає при отриманні протягом звітного (податкового) року доходів:

– від провадження господарської діяльності, отриманих фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування);

– від провадження незалежної професійної діяльності;

– від особи, яка не є податковим агентом, крім випадків прямо передбачених ПКУ;

– у вигляді окремих видів оподатковуваних доходів (прибутків), що не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати податковими агентами, але не є звільненими від оподаткування;

– у вигляді іноземних доходів;

– від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування);

– у вигляді суми заборгованості за укладеним платником податків цивільно-правовим договором, за якою минув строк позовної давності та яка перевищує за 2017 рік 800 грн., крім сум податкової заборгованості, за якими минув строк позовної давності згідно з розділом II ПКУ;

– у вигляді інвестиційного прибутку від проведення операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах;

– у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з IV розділом ПКУ;

– у вигляді частини доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст.ст. 172 – 173 Кодексу;

– у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує у 2017 році 800 грн.;

– від продажу власної продукції тваринництва груп 1 – 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, якщо їх сума сукупно за 2017 рік перевищує 160000 грн.;

– отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, більших ніж встановлені Земельним кодексом України, та за умови реалізації такої продукції іншим фізичним особам;

– у разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника – фізичної чи юридичної особи, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом 2017 року перевищує 2240 грн.;

– у вигляді благодійної допомоги на відновлення втраченого майна та на інші потреби за переліком, який визначається КМУ, та яка надається згідно з п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 Кодексу, у сумі, що сукупно протягом звітного (податкового) року перевищує 1600000грн.;

– з джерелом їх походження в Україніта іноземні доходи, що отримуються іноземцем, який у звітному (податковому) році набув статусу резидента України.

Відповідно до п. 179.2. ст. 179 ПКУ обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

– від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

– виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених IV розділом Кодексу;

– від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до IV розділом Кодексу;

– у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок.

Декларацію про майновий стан і доходи подають по строку 9 лютого фізичні особи – підприємці; по строку до 1 травня – громадяни, які зобов’язані декларувати доходи та особи, які провадять незалежну професійну діяльність і до 31 грудня – громадяни для реалізації права на податкову знижку за 2017 рік.

 

Не пропустіть! 9 лютого закінчується термін подання податкової звітності за IV квартал та 2017 рік

9 лютого є граничним терміном подання податкової звітності за IV квартал та 2017 рік, а також алкогольно-тютюнової звітності за січень 2018 року.

Нагадуємо, що 9 лютого закінчується строк подання до ДФС:

– звіту про суми податкових пільг за IV квартал 2017 року;

– декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України, у т. ч. спільному підприємству з іноземними інвестиціями, і знаходяться за її межами, за IV квартал 2017 року;

– декларації з ПДВ за IV квартал 2017 року та заяви про вибір квартального звітного періоду з ПДВ у 2018 році;

– податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. №1ДФ) за IV кв. 2017 року;

– декларації про майновий стан і доходи, отримані фізичною особою — підприємцем на загальній системі оподаткування від провадження господарської діяльності за 2017 рік;

– декларації платника єдиного податку — юридичної особи (III група) за 2017 рік;

– декларації платника єдиного податку -підприємця (III група) за 2017 рік;

– декларації з екологічного податку за IV квартал 2017 року;

– декларації з рентної плати за IV квартал 2017 року;

– звіту про використання води (форма №2ТП-водгосп (річна)) за 2017 рік платниками рентної плати за спеціальне використання води;

– декларації збору за місця для паркування транспортних засобів за 2017 рік;

– декларації туристичного збору за 2017 рік;

– звітності щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів (форми №1-РС, №2-РС, №3-РС, №1-ОА, №1-ОТ) за січень 2018 року;

– звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (додаток Д5) за 2017 рік підприємцями, незалежно від системи оподаткування;

Окрім того, 9 лютого також закінчується строк сплати ЄСВ з доходу фізичних осіб — підприємців за себе (крім підприємців на спрощеній системі та членів сімей таких підприємців) за 2017 рік.

 

Оновлено Довідники податкових пільг

ДФС України оновила Довідники податкових пільг станом на 31.12.17, а саме:

Довідник №85/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету;

Довідник №85/2 інших податкових пільг.

Вищевказані Довідники необхідні для заповнення Звіту про суми податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.10 №1233

Довідники розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/dovidniki-/54005.html

 

Операції з постачання маркетингових послуг: порядок оподаткування ПДВ

До маркетингових послуг належать, у тому числі: послуги з розміщення продукції платника податку в місцях продажу, послуги з вивчення, дослідження та аналізу споживчого попиту, внесення продукції (робіт, послуг) платника податку до інформаційних баз продажу, послуги зі збору та розповсюдження інформації про продукцію (роботи, послуги).

Згідно із п.п.«б» п.185.1 ст.185 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників ПДВ з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст.186 ПКУ.

Місцем постачання послуг відповідно до п.186.4 ст.186 ПКУ є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у п.186.2 і п.186.3 ст.186 ПКУ.

Отже, операції з постачання платником ПДВ маркетингових послуг є об’єктом оподаткування ПДВ, незалежно від того кому вони надаються – резиденту чи нерезиденту.

 

Хто підписує податкову звітність юрособи, яка перебуває в процесі припинення

ДФСУ у листі від 29.01.2018 р. №303/6/99-99-08-02-01-15/ІПК зазначила, що з моменту відкриття ліквідаційної процедури всі права керівника юридичної особи переходять голові ліквідаційної комісії (ліквідатору).

Такий платник податків (в особі ліквідатора) повинен подавати та підписувати податкову звітність до контролюючого органу за місцем реєстрації та/або за неосновним місцем обліку до дня внесення запису про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру.

 

Граничний термін для подання річної декларації з прибутку для “квартальників” — 1 березня: офіційно від ДФСУ

Так, у листі від 31.01.2018 р. № 2834/7/99-99-15-02-01-17  для декларації з податку на прибуток за рік визначено єдиний строк її подання – 1 березня 2018 року (незалежно від базового періоду складання декларації – квартал або рік). Таким чином, усім платникам (в тому числі “квартальникам”) можна буде звітувати до 1 березня 2018 року включно без наслідків. 

Відповідно сплатити задекларований податок на прибуток потрібно буде до 9 березня включно (граничним строком сплати є 11 березня, але це вихідний день). 

 

 Щодо деяких питань визначення доходу фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку, які здійснюють діяльність за договорами доручення

У разі отримання фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку коштів від надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, укладеними з дотриманням вимог п. 1 ст. 1000 ПКУ, у книзі обліку доходів відображається вся сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок платника податку та/або яку отримано готівкою, за такими договорами.

При заповненні податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця до доходу включається сума отриманої винагороди повіреного (агента). Лист ДФС від 22.01.2018 г. № 250/Б/99-99-13-01-02-14/ІПК.

 

Сплата ЄСВ фермерами в 2018 році: чергове роз’яснення від ДФСУ

Фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім’ї, відповідно до закону (частина друга статті 1 ЗУ від 19 червня 2003 року N 973 “Про фермерське господарство” далі-Закон N 973).

При створенні фермерського господарства одним із членів сім’ї інші члени сім’ї, а також родичі можуть стати членами цього фермерського господарства після внесення змін до його Статуту (ч.2 статті 3Закону N 973).

Отже, засновники фермерського господарства, які є родичами або членами сім’ї, але при цьому відповідно до Статуту не є членами фермерського господарства, не є платниками єдиного внеску у розумінні Закону N 2464. Докладніше у Листі ДФС від 29.01.2018 г. № 300/6/99-99-13-02-01-15/ІПК.

 

За несвоєчасну сплату ЄСВ передбачений штраф – 20% несплаченої суми внеску

У зв’язку зі змінами, які відбулися у нарахуванні єдиного соцвнеску у 2017 році, платники (незалежно, чи здійснювали діяльність), повинні не пізніше 9 лютого поточного року подати звіт та сплатити єдиний внесок.

Слід знати, що в 2017 році місячний мінімальний розмір страхового внеску становив 704 грн., а мінімальний річний розмір страхового внеску – 8448 грн. Тобто підприємцям-“загальносистемникам” необхідно сплатити за минулий рік не менше 8448 гривень єдиного внеску.

Несплачена сума стане податковим боргом та відбудеться нарахування 20% штрафної санкції (п. 2 частини одинадцятої ст. 25 Закону № 2464). 

 

Штрафні санкції за несвоєчасне подання (неподання) звіту про суми податкових пільг застосовуються

Платник податків зобов’язаний подавати контролюючим органам інформацію, відомості про суми коштів, не сплачених до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг (суми отриманих пільг), та напрями їх використання (щодо умовних податкових пільг – пільг, що надаються за умови використання коштів, вивільнених у суб’єкта господарювання внаслідок надання пільги, у визначеному державою порядку).

Суми податку та збору, не сплачені суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, обліковуються таким суб’єктом – платником податків. Облік зазначених коштів ведеться в порядку, визначеному КМУ (п. 30.6 ст. 30 ПКУ). Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою КМУ від 27 грудня 2010 року N 1233.

 

Власникам авто необхідно відзвітувати за новою формою до 20 лютого

З 1 січня 2018 року діє оновлена форма Податкової декларації з транспортного податку . Звертаємо увагу, податкову декларацію з транспортного податку подають платники транспортного податку – виключно юридичні особи. Вони самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування Декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст.46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. 

 

Податкову декларацію плати за землю слід подати не пізніше 20 лютого

Платники плати за землю – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за  новою формою, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі –ці положення встановлено п. 286.2 ст.286 ПКУ.

Разом з тим, платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов’язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним – це визначено у п. 286.3 ст.286 ПКУ. 

За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

 

Звітна, звітна нова, уточнююча: час подання відповідної звітності з податку на нерухомість

Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Декларація), з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової нерухомості та/або нежитлової нерухомості Декларація юридичною особою – платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

При переході права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Форма Декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 №408.

Пункт 1 заголовної частини Декларації містить поле «Тип декларації», яке передбачає наступні форми: звітна, звітна нова, уточнююча.

Якщо платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, розрахунку (крім митної декларації або обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Згідно із Регламентом комп’ютерної обробки податкової звітності, звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та іншої звітності в органах ДФС, документ звітності з типом «Звітний» подається платником податків, якщо за такий звітний (податковий) період документ звітності ще не подавався. Документ звітності з типом «звітний новий» подається платником податків до закінчення граничного строку подання для такого документа звітності, якщо раніше подавався документ звітності з типом «Звітний» або «Звітний новий» за такий самий звітний (податковий) період з урахуванням особливостей для певних форм документів звітності.

Документ звітності з типом «Уточнюючий» подається платником податків після закінчення граничного строку подання для такого документа звітності, якщо раніше подавався документ звітності з типом «Звітний» або «Звітний новий» за звітний (податковий) період, що уточнюється, зокрема у разі зміни протягом року об’єкта та/або бази оподаткування, появи нових об’єктів оподаткування, для форм документів звітності, щодо яких подання передбачено за звітний рік до його закінчення.

Тобто юридична особа, яка вперше подає Декларацію за новостворений (нововведений) об’єкт житлової нерухомості, звітує за рік та у полі «Тип декларації» зазначає «Звітна».

Якщо перехід права власності на новостворений (нововведений) об’єкт оподаткування відбувся до 20 лютого, а звітну Декларацію вже подано, то до закінчення граничного терміну її подання платником податків – юридичною особою Декларація подається з типом «Звітна нова».

При переході права власності на об’єкт оподаткування після закінчення граничного терміну подання Декларації (після 20 лютого звітного року) протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт подається Декларація з типом «Уточнююча».

 

Річна фінансова звітність – обов’язковий додаток до декларації

платники податку на прибуток Податкову декларацію з податку на прибуток за 2017 рік подають за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20 жовтня 2015 року №897 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28 квітня 2017 року №467).

Звертаємо увагу на те, що разом із декларацією обов’язково подають до контролюючих органів річну фінансову звітність, яка є її додатком та невід’ємною частиною.

 

У новому Реєстрі – 152 моделі РРО

ДФС України наказом від 7 червня 2017 р. №406 затвердила новий державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Нагадаємо: у ньому наводять перелік моделей, модифікації РРО, дозволених до первинної реєстрації, та РРО, первинну модифікацію яких заборонено. Відповідно попередній перелік, який затверджений наказом ДФС від 20.04.17 р. №275, втратив чинність.

 

Один товар у партії в подарунок: які наслідки в податковому обліку

У податковому обліку операції з реалізації товару на умовах проведення рекламної акції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку під час формування фінансового результату до оподаткування. Адже, Податковим кодексом не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування за такими операціями.

Щодо обкладення ПДВ, то в разі здійснення операції з постачання, приміром, шести блоків води за ціною п’яти в рекламних цілях із метою залучення нових клієнтів постачання одного блока води відбувається безкоштовно, що згідно зі ст. 185 ПКУ є об’єктом обкладення ПДВ й обкладається ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

Водночас база обкладення ПДВ операцій із постачання такого блока води визначається згідно з п. 188.1 ПКУ. За такою операцією платник податку зобов’язаний скласти дві податкові накладні та зареєструвати їх у ЄРПН:

-одну — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання;

-другу — на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/балансової (залишкової) вартості/звичайної ціни над фактичною ціною.

 

IІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

            Підприємці – загальносистемники звітують не пізніше 9 лютого 2018 року

Граничний термін подання Декларації про майновий стан і доходи за 2017 рік для підприємців-загальносистемників – 9 лютого 2018 року.  Декларацію про майновий стан і доходи подають за новою формою.

Згідно норм ПКУ, фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування повинна надавати за результатами календарного року податкову декларацію про майновий стан і доходи, незалежно від того чи проводилась протягом звітного року підприємницька діяльність чи ні. В ній поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України (дохід від надання майна в лізинг, оренду (субо­ренду), житловий найм (піднайм); інвестиційний прибуток; дохід від успадко­ваного чи отриманого у дарунок майна і т.д.) та іноземні доходи, в тому числі відомості про нерухоме та рухоме майно.

Також, зазначені підприємці незалежно від того, чи здійснювали діяльність, повинні не пізніше 9 лютого поточного року подати звіт та сплатити єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 

Підприємцям-“загальносистемникам” необхідно сплатити за минулий рік не менше 8448 гривень єдиного внеску

Платники (незалежно, чи здійснювали діяльність), повинні не пізніше 9 лютого поточного року подати звіт та сплатити єдиний внесок.

В 2017 році місячний мінімальний розмір ЄВ становив 704 грн., а мінімальний річний розмір страхового внеску – 8448 грн. Тобто підприємцям-“загальносистемникам” необхідно сплатити за минулий рік не менше 8448 гривень ЄВ.

Несплачена сума стане податковим боргом та відбудеться нарахування 20% штрафної санкції (п. 2 частини одинадцятої ст. 25 Закону № 2464). 

 

 Іноземні доходи підлягають річному оподаткуванню

До доходу, отриманому з джерел за межами України, відносять будь-який дохід, отриманий резидентами.

У разі, якщо джерело виплат доходів є іноземним, суму такого доходу включають до річного оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб (далі – платник податку) – отримувача, який у такому випадку зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (п.п.170.11.1 п.170.11 ст.170 ПКУ). Дохід оподатковується за ставкою 18%.

Річну Декларацію про майновий стан і доходи, одержані громадянами у 2017 році, слід подати до територіального органу фіскальної служби за місцем своєї прописки до 1 травня 2018 року.

Слід зазначити, що відповідно до абзацу першого п.п.170.11.2 п.170.11 ст.170 ПКУ платник податку має право зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, за нормами міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України. Платник податку має визначити суму такого зменшення за зазначеними підставами в річній податковій декларації. Але це можливо лише за умови отримання від уповноваженого державного органу країни, де було одержано подарунок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Довідка має бути належним чином легалізована, якщо іншого не передбачено чинними міжнародними договорами України.

Крім цього, такий дохід є об’єктом обкладення військовим. 

 

Щодо оподаткування спадщини членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення

Об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

При цьому, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Якщо, фізичні особи – резиденти, отримують спадщину (подарунок) від фізичної особи – резидента, але не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс. від вартості будь-якої спадщини (подарунку).

 

 Податкова знижка: обмеження щодо суми коштів, сплачених за навчання, скасовано

З 01.01.2018 скасовано обмеження щодо суми коштів сплачених за навчання і враховуватимуться фактично понесені платником ПДФО витрати. При цьому загальна сума податкової знижки, нарахована платнику ПДФО в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника ПДФО, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п.164.6 ст.164 ПКУ (п.п.166.4.2 п.166.4 ст.166 ПКУ).

Крім цього, за результатами 2017 року платник ПДФО може скористатись правом на отримання податкової знижки, пов’язаної з навчанням члена сім’ї першого ступеня споріднення, незалежно від того одержує чи ні такий член сім’ї заробітну плату.

 

 Податок на доходи фізичних осіб та військовий збір за прощений кредитором іпотечний борг можна сплатити в розстрочку

Дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, анульованого кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати у розрахунку на рік є додатковим благом та підлягає оподаткуванню. Із 2017 року фізичним особам – платникам податку на доходи фізичних осіб, встановлено право на сплату суми податкового зобов’язання, нарахованої на суму боргу прощеного кредитором, протягом трьох років починаючи з року, в якому задекларовано суму такого податкового зобов’язання.

Платник податку самостійно розраховує суми розстрочення таких податкових зобов’язань, та сплачує рівними частинами кожного календарного кварталу до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня, до 20 жовтня і до 20 січня).

Для оформлення розстрочки платник разом із декларацією подає до контролюючого органу письмову заяву довільної форми. В заяві вказуються дані про суму прощеного (анульованого) кредитором боргу (кредиту й/або відсотків), підтверджену відповідними документами кредитора, та стисле пояснення обставин, що призвели до виникнення необхідності здійснення розстрочення задекларованої суми податкового зобов’язання. 

 

Витрати, дозволені для включення до податкової знижки за 2017 рік

ПІДСТАВА

ВИТРАТИ

ОБМЕЖЕННЯ

Підпункт 166.3.1             п. 166.3 ст. 166 ПКУ

Частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом

Житловий будинок (квартира, кімната), що будується чи придбавається, має бути визначений як основне місце проживання

Підпункт 166.3.2             п. 166.3 ст. 166 ПКУ

Пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям

Розмір внесків не повинен перевищувати 4% від суми загального оподатковуваного доходу за звітний рік

Підпункт 166.3.3             п. 166.3 ст. 166 ПКУ

Сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання

Понесені витрати на  користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення

Підпункт 166.3.5                п. 166.3 ст. 166 ПКУ

Страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення

Понесені витрати у 2017 році не повинні перевищувати (у розрахунку за кожний з повних чи не повних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування):

– при страхуванні платника податку – 2240,0  грн;

– при стахуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення – 1120,0 грн

Абзац другий                   пп. 166.3.6 п. 166.3 ст. 166 ПКУ

Суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій

Включається сума витрат не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік

Абзац третій пп. 166.3.6 п. 166.3                ст. 166 ПКУ

Суми витрат на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита

Обмежень не встановлено

Підпункт 166.3.7               п. 166.3 ст. 166 ПКУ

Суми коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу

Витрати, пов’язані з переобладнанням транспортних засобів, що належить платнику податків, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива. При цьому транспортний засіб, що переобладнаний, повинен бути  перереєстрований у відповідних органах

Підпункт 166.3.8                п. 166.3 ст. 166 ПКУ

Суми витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним

Понесені витрати за державними програмами будівництва (придбання) доступного житл

 

Орендар – фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання: декларування доходів від здачі кварири в оренду

якщо орендар – фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання, то особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку на доходи фізичних осіб – орендодавець.

При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація).

Отже, податкову декларацію потрібно подавати один раз за результатами звітного 2017 року до 01.05.2018.

 

Відповідальність за несвоєчасну сплату ПДФО за наслідками поданої декларації про майновий стан і доходи

За несплату узгодженої суми грошового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб за наслідками поданої річної декларації про майновий стан і доходи у строк до 1 серпня року, що настає за звітним, платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:  

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;  

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Крім того, після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня.