Дефіцит кадрів в Україні: причини та шляхи вирішення

Дефіцит кадрів в Україні

Повномасштабне вторгнення Росії спричинило різке скорочення робочих місць в Україні. Кількість вакансій впала вдесятеро, а конкуренція серед співшукачів на одне місце зросла в 7 разів.

Однак вже з початку 2023 року ситуація покращилася. Попит на ринку праці поступово відновлюється, але дефіцит кадрів залишається гострою проблемою для більшості роботодавців.

Насамперед це пов’язано з нерівномірним відновленням у регіональному та галузевому розрізах. Найбільша конкуренція спостерігається у Київській, Харківській та Вінницькій областях. Водночас у Закарпатті, Чернівцях та Херсоні – навпаки, гостро відчувається нестача кваліфікованих фахівців. Тому роботодавці для залучення кваліфікованих фахівців все частіше пропонують працівникам віддалений формат роботи та підвищують оплату їх праці. Наполегливі робітники отримують такий бажаний заробіток без вкладень і запрошень, а разом з ним – втілення своїх матеріальних, фінансових бажань.

Складнощі з підбором персоналу мають як прифронтові регіони через вимушену міграцію населення, так і західні області внаслідок величезної конкуренції між роботодавцями.

Окремо відзначаються проблеми з пошуком медиків та кваліфікованих робітничих кадрів для виробництва.

Отже, в нинішніх умовах бізнес стикається з серйозним дефіцитом персоналу. Для його подолання потрібні злагоджені зусилля держави та роботодавців щодо профорієнтації, перенавчання кадрів та стимулювання їх закріплення на ринку праці.

Досвід приватних агрохолдингів щодо подолання дефіциту кадрів

Війна та мобілізація спричинили гостру нестачу персоналу в сільському господарстві. Багато механізаторів та робітників пішли на фронт або мігрували. Як з цим впоралася одна з провідних агрокомпаній України Kernel?

По-перше, компанія почала активно наймати та навчати жінок «чоловічим» спеціальностям: це оператори котелень, виробництва тощо.

По-друге, було розроблено матрицю кваліфікацій для внутрішнього навчання наявних працівників та залучення кандидатів без досвіду.

Ще один крок – запуск корпоративного навчального проєкту Open Agro University. Щороку 25% випускників працевлаштовуються в Kernel, решта посилює агросектор.

Крім того, компанія почала брати на роботу людей з мінімальним досвідом або взагалі без нього. А також працює над програмами, дія яких направлена на підтримку ветеранів та осіб з інвалідністю.

Отже, системний підхід Kernel дозволив компанії ефективно подолати дефіцит кадрів в умовах кризи. Цей досвід може стати корисним для інших гравців агроринку.

Наслідки міграційної кризи на ринок праці в Україні

Однією з ключових причин дефіциту робочої сили в Україні є масова міграція українців за кордон через війну. За даними Мінекономіки, це найбільша міграційна криза з часів Другої світової.

Понад 6 млн громадян виїхали з держави, мільйони стали вимушеними переселенцями. Зараз для влади країни головним викликом є повернення людей додому. Для цього уряд працює над безпекою, можливостями працевлаштування, підтримкою підприємництва, забезпечення освітою і житлом. 

Втім, дослідження засвідчують, що за кордоном можуть залишитися понад 3 млн осіб. Тож питання рееміграції лишається відкритим. Але без повернення людського капіталу відновлення економіки та подолання дефіциту кадрів навряд чи можливе. Уряду та бізнесу потрібно докласти максимум зусиль для вирішення цієї проблеми.

Чи зможуть українські роботодавці подолати кадровий дефіцит

Згідно з опитуванням, лише 41% компаній в Україні не планують збільшувати штат працівників найближчим часом. Водночас 55% мають намір розширювати персонал. І лише 4% прогнозують скорочення.

Тобто більшість роботодавців і надалі будуть стикатися з проблемою пошуку нових співробітників. А от серед самих працівників тільки 17% не збираються змінювати роботу. 31% хоче опанувати нову професію, а 13% – знайти нове місце. Це свідчить, що компаніям доведеться не лише шукати, а й утримувати персонал.

Аналітики радять роботодавцям активніше працювати над підвищенням зарплат та розширенням соцпакету. Бо якщо не покращувати умови, подолати кадровий дефіцит і утримати фахівців буде дедалі складніше. Тож ключовим завданням для бізнесу у 2024 році має стати створення конкурентного середовища на внутрішньому ринку праці.