Як обрати бактерицидну лампу для вашого приміщення?

wqfte-ynEDxLJyTkGG0pFHRzyScjvSoWih3Keekat-wLpHniThhsCvIHNijwWAQ2arverMz5U45ISyXmYfpYJ4fKfbeVauLPeAgpwRidAl0s_HaKBo-vikoGRoPzBQ12svz5_mUEvDlmekVsnrtPuFs

У багатьох випадках необхідно, щоб у приміщенні було знищено шкідливі мікроорганізми. Так, вони можуть потрапляти туди з вуличним повітрям та пилом, переноситися на одязі та взутті людей з вулиці, а також надходити через виділення хворих людей. Позбавлення від патогенних мікробів дозволяє зберегти здоров’я людей у безпеці. В цьому завданні перевіреним засобом є бактерицидна лампа, яка вбиває бактерії, віруси й т.д. за допомогою ультрафіолетового випромінювання. Воно впливає на ДНК мікробів, не дозволяючи клітинам ділитися, й таким чином розповсюджуватися далі. Важливою перевагою є те, що ультрафіолет не викликає у шкідливих організмів звикання, а отже, ефективність дезінфекції з часом не знижується.

Які бувають види бактерицидних ламп?

Ці пристрої класифікуються на такі групи:

  • Бактерицидні світильники. Пристрої з лампами, що вбивають мікроби. Вони виділяють у простір ультрафіолетове випромінювання, яке вбиває мікроорганізми, як у повітрі, так і на поверхнях.
  • Рециркулятори повітря. Це техніка, яка якісно знезаражує повітря, однак не підходить для дезінфекції поверхонь. Вони безпечніші, ніж попередній вид, оскільки УФ випромінювання не потрапляє назовні, а обробляє лише повітряні потоки, які після очищення повертаються назад.

Лампи можуть бути озоновими та безозоновими. Озонові випромінювачі пропускають, крім ультрафіолету, випромінювання, яке виробляє озон. Безозонові зразки не пропускають таке випромінювання.

Медичні опромінювачі також поділяються на стаціонарні та мобільні. Перший різновид закріплюється на стіні, стелі чи підлозі. Мобільні моделі можна перевозити чи переносити з одного приміщення в інше.

Де може застосовуватися таке обладнання та яких правил слід дотримуватися при експлуатації?

Купити бактерицидну лампу може знадобитися для використання у:

  • Медичних установах – поліклініках, стаціонарах, операційних. В медицині такі прилади потрібні й для обробки інструментів.
  • Підприємствах та закладах харчової сфери – кафе, ресторанах, їдальнях, кухнях шкільного та дошкільного харчування.
  • В місцях, які масово відвідують люди, з метою профілактики поширення інфекцій. Це особливо актуально в період сезонного поширення респіраторних інфекцій.

uo_Mb484kHpOcJuWfN0BHWgi9nTbTjFMPqA1ZfH7ioCylAO4Rr06JxCnzbZYpTxZUAkx4XQ3Oo9qO8b23q4CNi35HHp3V-HJR7FIpMj4De4cOIKC6N6u1_7ZChXeb2AwFxl-YmwiKNufJFj9u8c77RI

  • В житлових приміщеннях. Регулярного знезараження квартири та будинки зазвичай не потребують, та у разі епідемій, чи коли захворів хтось із мешканців, очищення простору від вірусів і мікробів буде не зайвим.

Для повноцінної дезінфекції потрібно дотримуватись правил використання пристроїв. Відкрита бактерицидна лампа використовується лише за відсутності людей та домашніх улюбленців. Прилад необхідно переставляти, щоб оброблялися поверхні, які опинилися в тіні. Перед проведенням знезараження слід виконати вологе прибирання на всіх поверхнях, щоб видалити пил, під шаром якого можуть залишитися живі мікроби.

Час, протягом якого відбувається знезараження повітря у приміщенні, залежить від його площі та висоти стелі. Чим більший обсяг простору, що очищається, тим довше слід тримати прилади увімкненими. При експлуатації рециркуляторів та закритих (екранованих) ламп УФ-випромінювання офіси, зали, цехи необхідно провітрювати після процедури, незалежно від типу бактерицидних опромінювачів. Якщо лампа працює з виділенням озону, після кварцування приміщень їх необхідно провітрювати довше.