Як формується ціна на електроенергію для юридичних осіб?

Вже понад рік в Україні працює новий ринок електроенергії, котрий було створено на базі європейської моделі, що продемонструвала свою ефективність у багатьох країнах, від Франції до Естонії. Фактична його мета — створення конкурентного середовища всім учасникам. Звичайно, за таких умов чимало правил змінилося для забезпечення ринкових умов.

Чому виникають питання?

До липня 2019 тарифи та ціни на електроенергію для промислових споживачів встановлювались єдиним регулятором, НКРЕКП, незалежно від реальних ринкових потреб. Звичайно, така система зі сталими цінами ніяк не може бути ефективною, але вона була звичною і будь-які зміни в ній потребують роз’яснень. Наразі, пояснення щодо формування цін на електроенергію зазвичай потрібні лише тим, хто тільки починає працювати у цій сфері.

Процес формування ціни на електроенергію для юридичної особи

На відміну від фізичних осіб, що й далі розраховуються за електроенергію згідно сталих знижених цін, юридичним особам потрібно купувати електрику вже за ринковими умовами. Це означає, що в процесі формування цін враховуватиметься одразу декілька факторів, таких як обсяги споживання, графіки споживання та графіки оплати разом з платіжною дисципліною. Окрім цього, з урахуванням специфіки окремих споживачів, постачальники, серед яких і ТОВ “Криворізька енергетична компанія” https://kr-energo.com/, можуть пропонувати деякі індивідуальні умови.

На поточному етапі розвитку ринку електроенергії нечасто можна зустріти фіксовані значення цін. Натомість, майже всі договори постачання мають прив’язку цін до оптової біржової ціни за такими трьома складовими:

  • Фактична біржова ціна. Є, фактично, собівартістю електроенергії, що формується за правилами ринку.

  • Маржа постачальника. Є тою “премією”, котру постачальник має бажання отримувати в оплату своїх послуг.

  • Надбавка за балансування. Є тою сумою, котру має сплачувати споживач, якщо фактичні обсяги його споживання відхилилися від тих, що були наперед спрогнозовані та погоджені з постачальником.

Окремо треба підкреслити вплив на остаточну ціну електроенергії для юридичних осіб категорії споживання, тобто, можливості враховувати нічне здешевлення електрики.

Накінець, ще одним фактором впливу на розмір цін є державні тарифи на передачу та розподіл електроенергії, встановлені окремо для кожного з обленерго.