Переваги пластикового посуду

Ще не так давно різна харчова упаковка та вироби з пластмаси були рідкістю. Майже всі ми пам’ятаємо той час, коли продукти в магазинах загортали в щільну пакувальний папір – сіру або коричневу. Не було навіть поліетиленової плівки: в папір загортали ковбасу, вершкове масло і сир, рибу і навіть ті продукти, які взагалі для цього не призначені – наприклад, морську капусту. Тоді всім здавалося, що це нормально, а сьогодні нормальним ми вважаємо велика кількість різних харчових упаковок, пакетів, пластикових контейнерів, посуду та іншої тари. 

Пластиковий посуд сьогодні є в кожному домі, хоча б у невеликій кількості. Наприклад, раніше на пікнік везли з собою звичайну посуд – фарфоровий, металеву, скляну, а потім везли її додому, щоб відмити, як слід. Звичайно, це суттєво затьмарювало відпочинок, і особливо для жінок – господинь вдома.

Одноразовий посуд, як і будь-який інший товар, має характеристики, завдяки яким покупець зупинить свій вибір саме на ній, а не на який-небудь інший посуді. Це властивості, найбільш важливі для користування, які називають ще й споживчими. Посуд одноразовий для продуктів харчування повинна мати безпеку для здоров’я споживачів. Для установки безпеки посуду необхідно перевірити чи має її упаковка позначки про відповідність її медичним та гігієнічним нормам. 

Важлива якість споживача – естетична складова. Люди купують привабливий і красивий товар, тобто, на посуді не повинно бути явних дефектів, деформацій, сторонніх матеріалів. Одноразовий посуд також розрізняється по термостійкості. Якщо в стаканчики, що не плавляться, налити гарячий чай, споживачі віддадуть перевагу їм. 

Також корисно, якщо класти в посуд як гарячі, так і холодні страви і напої. Корисною властивістю посуду є можливість підігрівати їжу в мікрохвильовці прямо в ній. Для певних видів одноразового посуду, навпаки, важлива також морозостійкість. Важливим споживчим властивістю для стаканчиків є термостатічность, що дозволяє тримати ємність з гарячим напоєм і при цьому не обпалювати руки. 

Оптимістичні прогнози про розширення виробництва і застосування полімерної посуду одноразового використання ґрунтуються, в основному, на аналізі впливу трьох факторів: вдосконалення виробництва та переробки ПМ (економічна складова), вирішення проблем збору та утилізації відходів (екологічна складова) і розвитку художнього конструювання посуду та столових приборів (естетична складова). Постійне вдосконалення технологічних властивостей ПМ в поєднанні з прогресом переробної техніки і технології неухильно знижують собівартість полімерної продукції, причому не в останню чергу за рахунок скорочення браку, відходів і втрат. 

Одночасно зниженню витрати ПМ на виробництво одиниці такої продукції, як одноразовий посуд і столові прилади, може сприяти подальше підвищення питомих показників міцності і жорсткості цих матеріалів. Вирішення проблем збору та утилізації відходів одночасно в сферах виробництва і споживання вимагає проведення комплексу заходів організаційного, технічного та економічного характеру, що вже знаходить відображення в державних науково-технічних програмах у всьому світі. Однак найбільш радикальних змін можна очікувати після розробки самознищується ПМ, здатних деструктировать під дією насамперед природних факторів: ультрафіолету, вологи, мікроорганізмів і т. д.