Мінімальне податкове зобов’язання: на кого розповсюджується новий податок на землю

Мінімальне податкове зобов’язання: на кого розповсюджується новий податок на землю

–>

31.07.2023

Серед змін до Податкового кодексу України, які набрали чинності у 2023 році, – введення мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). Для узгодження даних щодо нарахувань нового податку, власникам земельних ділянок, які використовуються для сільськогосподарського виробництва й не передані в оренду, необхідно звернутися до податкової. На цьому наголосили представники Лозівської державної податкової інспекції під час зустрічі з фахівцями Лозівської міської ради та представниками старостинських округів сьогодні, 31 липня.

Під час робочої наради фахівці обговорили основні правила щодо нарахування та вимоги законодавства: хто являється платником МПЗ, механізм розрахунків, хто звільняється від сплати та має пільги. Намітили спільний план подальших дій щодо приведення у належний стан цього напрямку роботи. Акцентували увагу на активному інформуванні населення щодо введення нового податкового зобов’язання.

Фахівці Лозівської державної податкової інспекції пояснили, що МПЗ – це мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, яку необхідно сплатити за користування (оренда, суборенда, емфітевзис, постійне користування) або володіння земельною ділянкою. Обов’язок сплати МПЗ покладається на власника земельної ділянки. У випадку передачі земельної ділянки в оренду (суборенду), або інше користування МПЗ мають сплачувати орендарі або користувачі земельної ділянки, за умови, що таке право користування зареєстроване належним чином.

Податківці акцентують увагу на тому, що нарахування здійснюються незалежно від отриманого фінансового прибутку й додають, що сплата нараховується не дивлячись на те, земля засіяна чи під паром.

Мінімальне податкове зобов’язання поширюється на власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які розташовані за межами населених пунктів.

Від сплати МПЗ звільняються власники або користувачі:

– земельних ділянок, що використовуються дачними та садівничими кооперативами;

– земель запасу;

– невитребуваних земельних часток (паїв);

– земельних ділянок, які розміщені у Чорнобильській зоні

– земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів.

На 2022−2023 рік тимчасово діє звільнення від сплати МПЗ за ділянки, які розташовані на територіях:

– де ведуться (велися) бойові дії

– які тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації

– які засмічені вибухонебезпечними предметами:

– на яких наявні фортифікаційні споруди.

Сектретар Лозівської міської Юрій Кушнір подякував представникам Лозівської державної податкової інспекції за проведену зустріч та надані роз’яснення. Відзначив, що міська рада всіляко сприятиме роботі податкової щодо актуалізації бази платників даного податку, до цієї роботи залучать старостинські округи. Зауважив, що насамперед, головне визначитися, хто має сплачувати даний податок, а хто ні.

Також Юрій Кушнір додав, що від злагодженої співпраці з органами державної податкової інспекції напряму залежить наповнення місцевого бюджету, зокрема вирішення питань щодо сплати за землю.

Джерело: Лозівська міська територіальна громада