У Лозовій розвиватимуть комплексний підхід у наданні послуги раннього втручання у розвиток дитини

Сьогодні, 24 січня, заступник Лозівського міського голови Ашот Керопов, фахівці відділів і управлінь міської ради та медики зустрілися з представницею Харківського Інституту раннього втручання. На нараді обговорили перспективи створення команд фахівців з надання послуги раннього втручання у Лозівській громаді.

Раннє втручання – послуга, що включає супровід сімей, які виховують дітей від народження до трьох повних років, з порушеннями розвитку. Підтримку таких родин в подоланні кризи, у розвитку життєво необхідних навичок у дитини. Сприяння покращенню взаємодії малечі із членами родини та соціумом.

– Мінсоцоплітики визначило розвиток послуги раннього втручання, як один із флагманських проєктів створення безбар’єрного простору в Україні, – наголосила представниця Інституту Ганна Кукуруза. – Розвиток цієї послуги вкрай необхідний саме у період воєнного часу. Коли ми говоримо про маленьку дитину – це не тільки про її вади або будь-які порушення у розвитку, а й про психологічний клімат, у якому вона зростає. Раннє втручання спрямоване не тільки на дитину, яка має складнощі, а й на всю сім’ю.

За підтримки Мінсоцполітики та дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні планують підготувати тридцять команд, які комплексно надаватимуть послугу раннього втручання. До неї увійдуть лікар-педіатр, практичний психолог, соціальний працівник, вчитель-логопед. Для надання послуги команда за запитом виходитиме за місцем мешкання родини. Таким чином раннє втручання зручно вписується в життя сім’ї і не створює додаткових стресів.

У Лозовій в перспективі створення двох таких команд, остаточно з їх чисельністю визначяться фахівці. Претенденти пройдуть навчання та почнуть реалізовувати практичні навички у супроводі фахівців ЮНІСЕФ та Інституту раннього втручання.

Робота з раннього втручання у Лозівській громаді проводиться, як фахівцями інклюзивно-ресурсного центру так і реабілітаційного, але вона не досконала, – говорить керівниця Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Сяйво життя», Ольга Ашиткова. – Ми працюємо над реабілітаціє дитини, а інклюзивно-ресурсний центр більше над корекцією стану. Співпрацюємо у цьому напрямку з соціальними працівниками та медиками. Тому створення таких команд дасть можливість фахівцям комплексно підходити до проблеми у родині.

Заступник Лозівського міського голови Ашот Керопов відзначив, Лозівська громада з радістю долучиться до реалізації запропонованих заходів з удосконалення послуги раннього втручання.

Джерело: Лозівська міська територіальна громада