Голова Лозівської громади розпочав низку зустрічей з рідними загиблих захисників

4 березня Лозівський міський голова Сергій Зеленський разом з заступниками, фахівцями міської ради та керівництвом району виїхав до старостинських округів. Спілкувалися з родинами Краснопавлівського, Єлизаветівського, Артільного, Яковлівського, Перемозького, Катеринівського, Садівського, Смирнівського та Шатівського старостинських округів. Упродовж декількох днів зустрічами охоплять усю громаду.

  • Вшанування полеглих захисників та підтримка їхніх сімей – питання особливої уваги, – відзначив Лозівський міський голова Сергій Зеленський. – Ми приїхали, щоб ви на місці мали змогу отримати консультації фахівців, а також віч-на-віч поспілкуватися, як з керівництвом громади так і району. – Для нас важливо особисто вислухати Ваші проблеми, підтримати, допомогти у їх вирішенні. Але, на жаль, розуміємо, скільки б ми не зробили, це не поверне дітей та чоловіків. Та ми збережемо пам’ять про них, їх героїзм та боротьбу за Україну. 

Про напрямки соціальної підтримки родин загиблих захисників поінформувала начальниця Управління праці та соціального захисту населення Вікторія Кіпкало. Більш детально зупинилася на фінансовій допомозі, як родин загиблих, так і тих, хто наразі боронить державу та мобілізованих.  

За Програмою підтримки захисників та захисниць і членів їхніх родин Лозівської міської територіальної громади передбачена матеріальна допомога, яка надається за зверненнями. До 5 тисяч гривень фінансову підтримку  можуть отримати члени родин захисників та самі захисники й захисниці, а також мобілізовані жителі громади. Надається допомога на поховання загиблого захисника – 15 тисяч гривень, така ж сума виділяється на встановлення надгробка в старостинських округах.

Окрім того, Програмою передбачено поточний ремонт житла для сімей загиблих та тих сімей, де захисники мають статус – особи з інвалідністю у наслідок війни. У кінці 2023 року кошти виплачені трьом таким родинам.

Щодо підтримки, яка надається обласною Програмою, звернула увагу на захід щодо відпочинку в санаторно-курортних закладах Харківської області.

Додатково поінформувала про права членів родин загиблих на безоплатний проїзд у громадському транспорті. Анонсувала роботу помічників ветерана

Продовжив секретар Лозівської міської ради Юрій Кушнір: «Ми працюємо над тим, щоб належно вшанувати пам’ять наших полеглих земляків, мешканців Лозівської тергромади. На завершальному етапі виконання проєктних робіт з улаштування сектору військових поховань “Поле Слави” на Центральному кладовищі.  У парку Перемоги, за ініціативи рідних загиблих, буде облаштована Алея Слави, на якій встановлять банери з світлинами полеглих героїв. Також ми працюємо, і вже є певний результат, над Книгою Пам’яті. Виготовлено перші три екземпляри.»

Юрій Кушнір відзначив, що реалізували ще один з запланованих етапів вшанування полеглих – облаштоване місце пам’яті у фойє виконкому Лозівської міської ради. Встановлено інфокіоск та екран, на якому відображаються історії загиблих захисників. У закладах освіти та культури облаштовані куточки пам’яті.

Під час наради рідні порушили ряд питань, одне з них, стосувалося   благоустрою сільських кладовищ.

В старокругах ситуація важча, ніж у місті, відзначив міський голова. На жаль, поки що немає можливості зробити меморіали в усіх селах та селищах – так, як це планується у Лозовій. Домовилися переглянути розмір компенсацій за облаштування поховань у сільській місцевості.

До присутніх звернулася Лариса Шевченко голова Лозівського товариства родин загиблих за Україну «Пам’ять серця».  Закликала усіх рідних єднатися та підтримувати одне одного.  

Голова Лозівської військової адміністрації Володимир Ромах та голова Лозівської районної ради Вадим Гоч, запевнили рідних полеглих, що завжди готові прийти на допомогу у вирішенні нагальних питань.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *