У Харкові для протидії “Шахедам” на чергування виходять більше 100 мобільних вогневих груп

У Харківському районі навколо міста зосереджується велика кількість мобільних вогневих груп, завданням яких є знищення російсько-іранських ударних дронів типу “Шахед”.

Як передає “Думка”, про це повідомляє начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

За його словами, командування працює над тим, щоб покращити координацію мобільних вогневих груп, які входять до складу Збройних Сил України, Національної гвардії України і Сил територіальної оборони.

Мобільна вогнева група складається щонайменше з 3 бійців – водія, кулеметниками та бійця, який управляє прожектором. Група оснащена великокаліберним кулеметом ДШК або “Браунінг”, що встановлений на пікап, тепловізійним прицілом, потужним прожектором, генератором і планшетом із інформацією від керівництва про напрямок рушу “Шахедів” та їхню кількість.

За словами керівника однієї з груп “Ловців “Шахедів”, гвардійця з позивним “Вага”, мобільні вогневі групи заступають щодоби на нічне чергування. За останній рік росіяни значно посилили і модернізували свої БПЛА. Зокрема, вони тепер перефарбовані в чорний колір, що робить важчим їхнє виявлення вночі, полегшили конструкцію планера, зробивши її із карбону, покращили двигун і швидкісні характеристики дрона. Якщо раніше в середньому “Шахеди” літали зі швидкістю до 200 км/год, то тепер очікується, що їхня швидкість може зрости до 600 км/год.

Крім цього, окупанти зуміли поліпшити навігаційні та маневрені характеристики своїх машин. Якщо раніше “Шахеди” летіли по прямій від точки запуску до об’єкта ураження, то тепер БПЛА можуть облітати системи ППО, опускатися або підніматися по висоті, маневрувати. На сьогодні росіяни направляють дрони в низинах річок і над лісами, щоб їх не могли виявити та збити мобільні вогневі групи. До того ж росіяни почали запускати “Шахеди” меншими групами. Із 10 їхня кількість у групі зменшилася до 2-3. Це призводить до розпорошення сил мобільних вогневих груп.

“Вага” додає, що найкращою зброєю проти “Шахедів” є саме крупнокаліберні кулемети, а не ПЗРК. Це пов’язано з тим, що двигун “Шахеда” виділяє дуже мало тепла, тому дуже нечасто на нього здатна навестися ракета з ПЗРК.

У свою чергу гвардієць із позивним “Чуб” каже, що, крім “Шахедів”, росіяни запускають у Харківську область і розвідувальні дрони типу “Орлан” і “Зала”. Проти цих БПЛА мобільні вогневі групи безсилі, оскільки машини летять на висоті 2 км і вище. Боєць не знає зброю, якою на сьогодні Україна може збивати такі розвідувальні дрони.

Боєць зазначає, що останніми днями найчастіше “Шахеди” запускають на Харків з боку Печенізького водосховища і з боку Золочівської громади.