Лозівська громада взяла участь у першому відкритому діалозі громад та Держаудитслужби

5-6 березня на Івано-Франківщині понад 140 керівників фінансових органів і голів зі 100 громад, а також фінансистів з 11 обласних військових адміністрацій взяли участь у спільній Конференції «Забезпечення економічного добробуту територіальних громад шляхом реалізації державної політики у сфері державного фінансового контролю» Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та Державної аудиторської служби України (ДАСУ). Лозівську громаду представила начальниця фінансового Управління Лариса Лукашенко.

Експерти ДАСУ та Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» розповіли про те, що цікавило учасників найбільше — аудиторські ризики та методи запобігання порушенням законодавства під час планування та виконання місцевих бюджетів; видатки для підтримки сил оборони; закупівлі; фонд заробітної плати; управління комунальними підприємствами; нові стандарти фінансового контролю у межах євроінтеграції; використання коштів міжнародних партнерів та інше.

Учасники обговорили конкретні приклади порушень та як їх уникнути: будівництво за кошти субвенції на приватній ділянці, яка не була відведена під забудову; порушення у фонді заробітної плати щодо необґрунтованого нарахування податку; необґрунтоване виділення коштів на підтримку сил оборони — без цільової програми і відповідних документів, та інше.

«Ми мали можливість поділитися з громадами акцентами, які ми робимо під час контрольних заходів, – відзначила  Алла Басалаєва, голова Державної аудиторської служби України. – Нашою присутністю намагалися змінити їхню думку про себе і показати, що ми партнери, і наша мета — це не фіксувати збитки для держави під час аудитів і ревізій, а працювати превентивно задля ефективного витрачання бюджетних коштів, швидкого відновлення економіки та успішного майбутнього України. Ми отримали великий транш від Європейського Союзу — і нам важливо разом з громадами відповідати стандартам ЄС і виправдати довіру міжнародної спільноти. Ми вдячні Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за цей актуальний захід».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *