Безоплатна правова допомога: З чим найчастіше звертаються до Лозівського відділу

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну значно зросла кількість звернень до Лозівського відділу надання безоплатної правничої допомоги. За 9 місяців 2024 року звернулося 5282  громадянина. Порівняно з аналогічним періодом 2022 року кількість осіб, які потребували безоплатної правової допомоги була на 1000 менше – 4247 осіб.  

Питання, з якими звертаються до юристів відділу – найрізноманітніші. Це і порядок отримання компенсацій за зруйноване майно, і питання трудових відносин під час дії воєнного стану, і отримання компенсацій членами сімей загиблих або зниклих безвісти військовослужбовців, і багато інших.

У День юриста, який відзначили в Україні 8 жовтня, фахівці відділу розповіли про свою роботу в умовах воєнного стану.

Лозівський відділ надання безоплатної правничої допомоги обслуговує Лозівську, Близнюківську, Златопільську (Первомайську), Олексіївську, Беляївську, Барвінківську, Сахновщинську, Борівську, Балаклійську та Ізюмську територіальні громади.

Щодня до юристів відділу звертаються десятки громадян. За дев’ять місяців 2024 року 5078 особам забезпечено надання безоплатної первинної правничої допомоги (надання консультацій, роз’яснень, складено документів непроцесуального характеру). 204 – забезпечено надання безоплатної вторинної правничої допомоги (складення процесуальних документів та представництво інтересів клієнтів у судах) .

До Лозівського відділу звертаються батьки й опікуни в інтересах дітей, внутрішньо переміщені особи, військовослужбовці та члени їхніх сімей, ветерани війни – учасники бойових дій тощо.

Юристи виділили ТОП-5 питань –  це:

– порядок проведення мобілізаційної підготовки та мобілізації,

– стягнення аліментів, розірвання шлюбу,

– встановлення фактів, що мають юридичне значення, наприклад факту належності правовстановлюючих документів,

– порядок оформлення постійного догляду особі, яка його потребує,

– стягнення заборгованості за кредитними договорами та визначення рахунків.

Але бувають і несподівані питання, говорять фахівці, наприклад:

–  чи буде доцільно зателефонувати до поліції, якщо заблукав у незнайомому місті?

–  що робити, якщо зламали сторінку у Telegram?

Своєю допомогою юристи відділу охоплюють й віддалені населені пункти Лозівської громади. Разом з мобільним офісом Центру надання адміністративних послуг, відповідно до графіку, проводять прийоми громадян в селах.

Крім того, фахівці опрацьовують телефонні дзвінки, що надходять на єдиний контактний номер телефону системи надання безоплатної правничої допомоги  0 800 213 103.

Розглядають письмові звернень, отримані  на платформі клієнтської підтримки у приватному чаті в Telegram «Безоплатна правова допомога (консультації)», Facebook, Instagram (напишіть приватне повідомлення сторінці).

Надають правничу допомогу в громадах, де через воєнні дії відсутні юристи.

Лозівський відділ надання безоплатної правничої допомоги знаходиться за адресою: місто Лозова, вул. Свято-Миколаївська, буд.4, 3 поверх. Працює з понеділка по п’ятницю з 08.00 до 17.00 год без перерви на обід. Тел: (05745) 2-71-03, 2-71-04 або за мобільним номером: (099) 65-25-685. Єдиний номер контактного центру системи БПД – 0 800 213 103(дзвінки безкоштовні)

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *